09
apr
'20
Particuliere woningbouwontwikkeling terrein Ireneschool gaat definitief niet door in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie BON

Particuliere woningbouwontwikkeling terrein Ireneschool gaat definitief niet door.

Het college van de gemeente Noordwijk en het bestuur van de Stichting Irenehof i.o. zijn er niet in geslaagd om een grondreserveringsovereenkomst te sluiten. Hierdoor gaat de door de Stichting Irenehof i.o. voorgestelde particuliere ontwikkeling op het terrein van de voormalige Ireneschool definitief niet door. Een aantal voormalig deelnemers van Fortaleza heeft het project vervolgens voortgezet onder de vlag van Stichting Irenehof (in oprichting)...

Uit een haalbaarheidsstudie is gebleken dat het ontwikkelplan van de Stichting Irenehof i.o. in grote lijnen op goedkeuring van de gemeente kon rekenen.

Grondreserveringsovereenkomst
De gemeente heeft de grond inmiddels al bijna anderhalf jaar kosteloos gereserveerd voor de ontwikkeling van het plan. Gedurende deze periode hebben de stichtingen en de gemeente samengewerkt om het plan te laten slagen. Deze exclusieve reservering van de grond vertegenwoordigt echter wel een economische waarde en kan juridisch gezien niet onbeperkt kosteloos voortduren.

De gemeente heeft daarom aan Stichting Irenehof i.o. een voorstel gedaan voor een grondreserveringsovereenkomst. Zij moet daarbij in ruil voor de reservering een minimale reserveringsvergoeding betalen. De Stichting Irenehof i.o. bleek echter niet bereid een dergelijke overeenkomst aan te gaan.

Het bestuur van de Stichting Irenehof i.o. vindt het namelijk niet verantwoord om aan haar deelnemers deze financiƫle bijdrage te vragen. Zij vindt dat er nog te veel onzekerheden zijn. De gemeente heeft hiervoor begrip, maar vindt het jammer dat het initiatief hierdoor niet door kan gaan.

Gevolg
Zonder overeenstemming over de grondreserveringsovereenkomst kan de gemeente de grond niet langer reserveren. Daar komt nog bij dat de gemeente inmiddels veel kosten heeft gemaakt en dat de druk op de woningmarkt erg groot is, waardoor het college van Burgemeester en Wethouders niet langer wil wachten zonder zekerheid te hebben over de haalbaarheid van de beoogde ontwikkeling.

Door dit besluit komt de grond weer vrij voor andere (maatschappelijke) opgaven. Het gemeentebestuur beraadt zich momenteel over de alternatieve ontwikkeling van het gebied.

Foto's PR. Plan Fortaleza.