Datum: 25-09-2020 - 19:22
04
apr
'20
Verslag van de voorjaarswandeling op Landgoed Tespelduyn in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Landgoed Tespelduyn

Verslag van de voorjaarswandeling op Landgoed Tespelduyn. (foto's)

In februari begonnen de eerste narcissen al voorzichtig te bloeien. Elke week kwamen er meer bollen boven de grond. Wat zou er 28 maart nog over zijn, de datum waarop we de voorjaarswandeling Landgoed Tespelduyn gepland hadden. Onrust sloeg toe, dus toch maar 14 dagen vervroegd. Daarom stonden we al op zaterdag 14 maart met 20 man in het zonnetje op het terras klaar voor de start van de wandeling. Vanwege Corona geen handen schudden...

en gepaste afstand van elkaar. Mooi weer en dus veel vogelgezang om ons heen. André Beijk en Jan Heemskerk waren onze gidsen. Beide zijn experts in bollen en konden ons allerlei achtergronden en andere leuke weetjes vertellen over het wel en wee van de bollen.

Narcissen (foto 1)
Langs het fietspad naar de terp stonden de eerste gele narcissen nog wel in bloei, maar de wind had ze al aardig te pakken gehad. Het veld ernaast stond ook al vol met kleine gele narcissen (tête á tête). Deze narcis wordt veel gebruikt om in potten te zetten en ze staan op menig huiskamertafel.

Op weg naar de top van de terp was een groot veld Ice follies te zien. Volop in de zon, allemaal met de kopjes maar het pad toe. Die zijn daar door de firma JUB geplant met een kleine tractor, die de grond omhoog haalt, de bollen er onder stopt en de plaggen weer neerlegt. Ongelooflijk dat dat op zo’n steile helling kan. 

De Terp (foto 2)
Boven op de terp heb je een prachtig uitzicht op de bloeiende velden. In het noorden waren stroken paarse en witte krokussen te zien. In het zuiden kwamen de hyacinten al tot bloei. Roze, blauw en witte stroken wisselden elkaar af. Alles in keurige rechte lijnen omdat de tractors tegenwoordig met GPS zijn uitgerust. De tulpen moesten nog kleuren, maar het groen was al goed te zien.

Wat op de terp vooral opvalt is de stilte. Natuurlijk alleen als er geen wind is, want het kan er goed te keer gaan. In de stilte hoorden we de veldleeuwerik al volop jubelen. Een bollenvogel, die gelukkig in onze omgeving nog regelmatig te horen is. 

Steengrachtenkanaal (foto 3)
We liepen verder langs het Steengrachtkanaal. Een van de oudste gegraven kanalen uit de omgeving. In de lage struiken langs het kanaal, die ongeveer acht jaar geleden zijn aangeplant als onderdeel van de ecologische zone tussen de Keukenhof en de AWD, zijn langzamerhand allerlei vogels te vinden, zoals vanaf april de Nachtegaal, de Fitis, Zwartkop en nu natuurlijk al het Winterkoninkje en de Roodborst. 

Beukenhagen (foto 4)
We liepen over de fairways terug naar de terp. Meerkoeten scharrelden druk rond op zoek naar de beste vijver voor een broedplek. Langs de fairways zijn beukenhagen aangelegd, net zoals die vroeger rond de bollenpercelen werden aangelegd. Ze voorkwamen het verstuiven van het zand en om ziektes tegen te houden. Door de komst van de grote machines zijn die hagen langzamerhand in het veld verdwenen. 

Rondom de Terp (foto 5)
We liepen verder onder de terp langs. Ook daar is inmiddels tegen de zuidhelling van de terp een dicht struikachtig bos ontstaan. Hier vind je wat later in het seizoen veel Kneutjes, Putters en Grasmussen. Op de hok is een valkenkast geplaatst, omdat de torenvalk een regelmatige gast op Tespelduyn is vanwege de grote hoeveelheid muizen. 

Op de velden begonnen de hyacinten voorzichtig te kleuren. Een prima nestplaats voor de Kievieten, die hun opvallende baltsvlucht goed lieten zien. Ook zagen we daar verschillende Krakeenden in de sloot, die het tegenwoordig beter doen dan de Wilde eenden. 

Het oude duinbos (foto 6)
Op de terugweg liepen we door het oude duinbos. Dit stuk bos ligt op een oude strandwal. Onder de bomen bloeien nu veel narcissen en verschillende soorten kleiner bollen zoals Sneeuwroem, Krokus en Scilla’s. Onder de bomen en in het gras is opvallend veel paarse Dovennetel te vinden. Door de warme winter hebben die de winter prima overleefd. 

Veldbloemenperk (foto 7)
Als laatste bezochten we het veldbloemenperk dat langs hole 7 is aangelegd, speciaal om insecten aan te trekken. Het is vorig jaar aangelegd en heeft de hele zomer uitbundig gebloeid. In de winter zijn de oude stengels blijven staan om te zorgen dat het zaad op de aarde viel en om de insecten een schuilplaats te geven. Nu is het veld gemaaid en staat het klaar om weer te ontkiemen. Een zomers plaatje om weer naar uit te kijken.

De volgende natuurwandelingen zullen in 2020 georganiseerd worden als de corona-omstandigheden het tzt toelaten op:

Zaterdag 4 juli 2020
Zomerplantenwandeling
9.30 – 12.00 uur

Zaterdag 3 oktober 2020
Paddenstoelenwandeling
9.30 – 12.00 uur

Meedoen aan wandeling
Wilt u deelnemen aan een Natuurwandeling Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verslagen natuurwandelingen 2019:
* Zaterdag 5 oktober 2019 – Najaarswandeling
* Zaterdag 6 juli 2019 – Zomerplantenwandeling Jelle van Dijk
* Zaterdag 18 mei 2019 – Bird Watching day
* Zaterdag 30 maart 2019 – Voorjaars-Natuurwandeling
* Zaterdag 15 september 2018 – Natuurwandeling Jelle van Dijk