Datum: 18-01-2022 - 16:38
20
mrt
'20
Wij zijn de Bollenstreek! Speciale fietsroute langs de verkooppunten bij kwekers in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk.
Geschreven door Redactie BON > Gidie Vogels

Wij zijn de Bollenstreek! Speciale fietsroute langs de verkooppunten bij kwekers. (geannuleerd)

Persbericht 22-3-2020: De fietsroute langs de verschillende kwekers is geannuleerd door de organisatie. Mede-organisator Sandra Balk: "Na goed nadenken heb ik besloten om de post van Facebook te verwijderen. We moeten nu de streek en elkaar beschermen. Ik heb overlegd met Rent-a-bike: wij nemen onze verantwoordelijk en verwijderen het initiatief. Helaas maar het is beter zo. "...

Persbericht 20-3-2020
Afgelopen week was een totale omschakeling voor alle agrarische bedrijven in de Bollenstreek. Door het Coronavirus zagen zij hun verkoop direct dalen met geen uitzicht op herstel. Het bedrijf Creatizz – Promotie Sierteelt en fietsverhuur Rent-a-Bike van Dam uit Noordwijkerhout sloegen de handen ineen om de kwekers te steunen. Er werd een speciale fietsroute kaart ontwikkeld waarop direct zichtbaar is, waar kwekers een verkooppunt hebben in de vorm van een stalletje langs de weg of een thuisverkoop. Een samenvoeging van gezondheid en geluk: vitaal blijven door het fietsen langs de locaties en daarbij een stukje geluk kopen. Het doel is extra verkoop voor de kweker én bewustwording. Want zonder deze bollen- en bloemenkwekers, is de streek geen Bollenstreek.

Vrijdag 13 maart draaiden veel producten door op de veiling van Royal FloraHolland. De vraag liep drastisch terug door exportrestricties wat resulteerde in het beleid dat nog maar 30% van het aanbod aangeleverd mocht worden. En dat in de piek van het seizoen.

Keukenhof kondigde aan niet open te gaan op de 21e maart, het Tulip Trade Event werd geannuleerd en de tulpenpluktuinen voor diverse goede doelen konden niet doorgaan. Ook is het Bloemencorso van de Bollenstreek geannuleerd, het visitekaartje van de streek.

Sierteeltonderneemster Sandra Balk en Sam van Dam van het fietsverhuurbedrijf ontwikkelden een nieuw initiatief. Gezamenlijk inventariseerden zij de locaties, gingen langs bij diverse kwekers en zetten het geheel op de kaart. Sam van Dam: ‘We hebben voldoende capaciteit voor iedereen die nu naar buiten wil, zo ook in het elektrische-fietsen aanbod.

Want zolang we nog naar buiten kunnen, moeten we die kans pakken. Vitaal blijven en ontspannen’. Wie een fiets huurt bij het bedrijf, krijgt zonder kosten een fietstas aangeboden, zodat de streekproducten makkelijk vervoerd kunnen worden. De fietsen worden volgens corona protocol ontsmet.

Wie zijn deze bedrijven die de streek laten kleuren? Wat voor producten bieden zij aan? Veel bewoners zijn zich hier niet van bewust. De producten die de kwekers aanbieden zijn nu tegen zeer lage prijzen te verkrijgen. Dus de oproep aan iedereen om juist de komende week de mooie bloemen en potten te kopen.

Het is er nu tijd voor: tuinieren in de tuin, het opfleuren van het balkon of een bloemetje voor de ouderen in onze samenleving. Het zijn streekproducten met topkwaliteit. Denk hierbij aan de bloemen zoals de tulp, narcis, ranonkel, blauwe druifje en duizendschoon. Of de bol-op-pot producten zoals muscari, narcis, krokus, maar ook canna’s, lelies, paastakken en violen, soms al verpakt als cadeau.

Sandra: ‘Mensen die ik spreek bij de verkooppunten zijn zo enthousiast over de diversiteit en kwaliteit. Het zijn inderdaad de niche-producten die hier aangeboden worden. En dat zijn juist de producten waar wij als Bollenstreek en als Nederland in uit willen blinken. Dus koop al dit moois en geniet van de bloeiende streek, nu het nog kan’.

Aangeraden wordt om afstand te houden bij de diverse verkooppunten, waar vaak betaald moet worden met contant geld of via een tikkie. Sandra: ‘Laten we in de mindere tijden ook elkaar blijven steunen in de streek. Want bedenk wel: het zijn de kwekers, onze bollen- en bloemenkwekers, die zorgen voor de bloeiende velden. Zonder deze kwekers, geen geurende en kleurrijke velden. We willen immers toch allemaal blijven genieten van onze mooie Bollenstreek’.

Klik hier voor de kaart knooppunten sierteelt (pdf).

Foto's Cor van der Slot.