Datum: 21-03-2023 - 11:05
07
mrt
'20
Sneak preview: Bloemencorso 2020 met als thema Freedom in de Bollenstreek. (foto's + filmpje + tekeningen praalwagens)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Sneak preview: Bloemencorso 2020 met als thema Freedom. (foto's + filmpje + tekeningen praalwagens)

Vrijdagavond 6 maart was er in Hotel van der Valk in Sassenheim een sneak preview van het corso 2020. De avond werd geopend door popkoor Bloom met het lied 'Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen'. De zangers en zangeressen begonnen om de beurt vanaf hun stoel vanuit de zaal, en eindigden uiteindelijk als compleet koor op het podium. Voorzitter Willem Heemskerk opende de avond en stelde al snel Nicky Westerhof...

voor die de avond verder presenteerde. In drie blokken met vijf wagens elk werden alle corsowagens gepresenteerd (klik hier voor het filmpje met alle voorbeelden). De praalwagen eigenaren gaven een toelichting waarom er voor het ontwerp gekozen was.

Alle ontwerpen staan in het teken van het thema van dit jaar: 'Freedom'. Er werd een film vertoond aan het publiek waarin men liet zien wat er allemaal bij het corso komt kijken en hoe de opbouw en organisatie in elkaar steekt. (zie filmpje onder het artikel)

Unesco Werelderfgoedlijst
Het corso is genomineerd voor het Unesco Werelderfgoedlijst. In maart moet alles ingeleverd zijn en dan is het heel lang wachten op de uitslag, dat wordt pas in december 2021 verwacht. De organisatie is ook bezig om het corso op de Nederlandse erfgoedlijst te krijgen en die uitslag wordt gelukkig wat eerder verwacht, einde van dit jaar. Als het allemaal lukt zou dat van grote betekenis zijn voor de wereld.

Jurering
De jurering is dit jaar aangepast. Waren er voorheen drie prijzen in totaal, nu zijn er drie categorieën waarin prijzen te winnen zijn: Gemeente, Zelfbouw en Commercieel. Negen prijzen worden er dus verdeeld dit jaar, met ook nog een overall winnaar. Op deze manier wordt er meer waardering uitgesproken voor alle vrijwilligers die hard werken. Corona Uiteraard kwam ook het nogal actuele Corona-virus ter sprake en mogelijke weersinvloeden die het corso nadelig kunnen beïnvloeden.

Wat het Corona-virus betreft lijkt het er vooralsnog niet op dat het invloed gaat hebben op het corso. Uiteraard worden wel de aanbevelingen van de overheid en de GGD nauwlettend in de gaten gehouden. Het draaiboek is aangepast met een noodplan mocht er vanwege het weer geen corso kunnen rijden, zoals vorig jaar gebeurd is met het Rijnsburgse corso. Er ligt een veiligheidsplan klaar.

Red Bull Formule 1
Er rijden ook luxe wagens mee, en het is de corso organisatie gelukt om Red Bull zover te krijgen dat hun Formule 1 auto mee rijdt! De racewagen zal op een aanhanger getoond worden. Daarmee trekt waarschijnlijk ook een ander publiek naar het corso die graag eens een echte Formule 1 auto van dichtbij willen zien.

Aan het einde van de presentatie nam Willem Heemskerk wederom het woord om te proosten met het publiek die ondertussen een drankje kregen aangereikt. Tevens werd presentatrice Nicky hartelijk bedankt voor haar medewerking. Ze deed dit geheel belangeloos, maar werd toch op een bijzondere manier bedankt voor haar medewerking.

Nicky heeft samen met haar twee zussen Stichting Bretels opgericht, een stichting die zich inzet voor jonge gezinnen die een ouder verliezen. Zij ontving uit handen van Willem een cheque van € 500,- voor de stichting.

Na de toost werd nog de groepsfoto gemaakt met alle deelnemers van de praalwagens en was het tijd om gezellig met elkaar verder te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

Programma
Het corso rijdt dit jaar op vrijdagavond 24 april door Noordwijkerhout, en op zaterdag 25 april van Noordwijk naar Haarlem. Het volledige programma en alle informatie kunt u vinden op de website van Bloemencorso Bollenstreek.

Deelnemer Naam Praalwagen
Corsogroep KAVB De Zilk Battle for Freedom
Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken Als een vis in het water
Corsogroep KAVB Noordwijkerhout Met je hoofd in de wolken
Gemeente Noordwijk Noordwijk omarmt
Gemeente Teylingen Voor vrijheid verdedigd
Corsogroep KAVB Hillegom Haarlem en omstreken Panorama Tulipland
Gemeente Hillegom Ontpoppen tot een vlinder in Heerlijk Hillegom
Gemeente Haarlem Haarlem, al 775 jaar een bloeiende stad
Ondernemers Binnenstad Haarlem BIZ Binnenstad Haarlem
Keukenhof Vrijheid om te Reizen
Rabobank Bollenstreek DichterBij en Vrij
Omroep MAX In de voetsporen van de Bevrijding
Raamwerk Sla je vleugels uit… in de zorg!
Stichting Bloemencorso Bollenstreek Schooi/crowdfundingwagen
Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden & Van der Valk Hotel Schiphol Born to Discover
Volksrepubliek China The freedom of development

Filmpje: PR Bloemencorso > foto´s Blik Op Noordwijk > tekeningen praalwagens Bloemencorso