29
feb
'20
Drie jaar celstraf geëist tegen man na brandstichting op bungalowpark in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Drie jaar celstraf geëist tegen man na brandstichting op bungalowpark.

Op 23 september 2019 stichtte een man gekleed in een hoeslaken, op sokken en met een mondkapje voor, brand bij het kantoor van bungalowpark Sollasi aan de Duinschooten. Volgens het Openbaar Ministerie zat een 33-jarige bewoner van het park onder die vermomming en werd er tegen hem een celstraf geëist van drie jaar wegens brandstichting. De verdachte wees een Tsjechische maat van hem aan als dader....

van de brandstichting. De schade viel met een geblakerde muur uiteindelijk mee, want het vuur was al gedoofd voordat de brandweer hem kon blussen. Maar de officier van justitie vond tijdens de zitting dat het veel erger had kunnen aflopen. De beheerder van het park sliep namelijk in een woning achter het kantoor en het was midden in nacht toen het gebeurde. 

Het OM achtte tijdens de zitting bewezen dat de man een vergeldingsactie pleegde, omdat de eigenaar hem een paar dagen daarvoor had ontslagen. De ZZP’er zou daar erg boos over zijn geweest. Er had al eerder een akkefietje tussen de twee mannen plaatsgevonden, de verdachte had zelfs aangifte gedaan tegen zijn baas.

De verdachte beweerde dat er een Tsjechische man die avond bij hem op bezoek was geweest. Deze kwam volgens hem met het idee om de auto van de eigenaar van het bungalowpark in brand te steken. Hij had hem nog gewaarschuwd het niet te doen, maar de Tsjech was toch met jerrycans diesel de nacht in gegaan. Er is veel onderzoek door de politie gedaan, maar de Tsjechische man heeft men nooit kunnen vinden. 

Tijdens de rechtszaak werd een compilatie van camerabeelden van de bewuste nacht vertoond. Te zien was hoe het in een laken gehuld spookachtige figuur, vanaf zijn woning naar het kantoor van het bungalowpark liep. Hij droeg plastic tassen en voor het gebouw gooide hij jerrycans leeg, stak de vloeistof aan en rende vervolgens weg bij het zien van de vlammen.

Het hoeslaken paste volgens de aanklaagster precies bij de lengte van de twee meter boomlange verdachte. Zij eiste daarom drie jaar cel voor het in gevaar brengen van goederen en mensen. De rechtbank doet 12 maart uitspraak. 

Bron Leidsch Dagblad.