Datum: 06-06-2023 - 08:35
21
feb
'20
21e editie van YET weer een groot succes op Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout.
Geschreven door Teylingen College Leeuwenhorst
Foto's Redactie BON

21e editie van YET weer een groot succes op Teylingen College Leeuwenhorst.

In het kader van internationale uitwisseling op het Teylingen College Leeuwenhorst waren 25 leerlingen uit Finland te gast voor het theaterproject Youth Europe and Theatre (YET), dat zijn 21e editie beleefde. Tijdens dit project maken de leerlingen uit beide landen binnen twee weken samen een theatervoorstelling. De leerlingen kunnen binnen het project de rol van 'actor', 'art' of 'media' op zich nemen....

De 'actors' vormen twee gemengde groepen en maken onder Finse of Nederlandse regie een theatervoorstelling. De 'art'-leerlingen verzorgen onder leiding van een art-director (docent beeldende vorming) de vormgeving van de voorstelling en het 'media' team zorgt voor de publiciteit rond het project.

Dat resulteerde in twee totaal verschillende voorstellingen gemaakt vanuit hetzelfde uitgangspunt, namelijk het boek ‘De Engelenmaker’ van Stefan Brijs. Beide groepen hadden thema’s uit het boek gebruikt die een rode draad vormden in de voorstellingen, zoals klonen, genetische manipulatie en het customizen van je baby. Twee voorstellingen met daarin indrukwekkende dansen, live muziek en een prachtig decor.

Gedurende het hele project is Engels de voertaal, wat uitermate uitdagend en leerzaam is voor de deelnemers. Het Nederlandse team bestond uit: Laura Martin (regie), Emma Schild (dans) Julia Saal (vormgeving), Geert Groenewegen (media) en Pauline van Eeden (coördinatie). Het Finse team bestond uit: Ilona Ruohomäki (regie), Anna-Leena Koldits (muziek en dans), Niina Uusitupa (vormgeving), Simo Tigerstedt (geluid) en Mervi Hälinen (coordinator).

De uitwisseling duurde in totaal veertien dagen, waarvan er zo'n vijf aan repetities voor de voorstelling besteed konden worden, wat de prestaties van de beiden teams nóg indrukwekkender maakte. Door het intensieve programma leren de leerlingen elkaar écht kennen en sluiten vaak vriendschappen voor het leven.

U kunt de belevenissen van YET terugkijken op de website: http://yet.nu/.
En via Facebook: https://www.facebook.com/Yet15/

Foto´s Teylingen College Leeuwenhorst.