17
feb
'20
Wethouder ter Hark legt bij EenVandaag op TV uit waarom gemeente Noordwijk bereid is ontheffing te verlenen aan GP-teams voor vervoer over strand.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Wethouder ter Hark legt op TV bij EenVandaag uit waarom de gemeente bereid is ontheffing te verlenen aan GP-teams voor vervoer over strand.

Sinds het college van de gemeente Noordwijk op 11 februari er een persbericht (zie hieronder) heeft doen uitgaan, is het via allerlei kanalen niet meer rustig geweest over dit onderwerp. In het persbericht wordt aangegeven dat men positief staat tegenover het verzoek van drie F1-teams, om over het strand naar het circuit van Zandvoort te mogen rijden. Dit persbericht...

werd door de verschillende natuurorganisaties, politieke partijen en de landelijke pers opgepakt, omdat het ritje over het strand naar Zandvoort dwars door het nieuwe Strandreservaat Noordvoort gaat. De petitie die in het leven is geroepen om dit tegen te houden is al bijna 5000 keer ondertekend. Na vragen aan het college van de fractie van de PvdA, dient GroenLinks dinsdagavond 18 februari tijdens de raadsvergadering een motie in tegen het rijden over het strand door het natuurgebied.

Wethouder Roberto ter Hark mag zelfs op televisie gaan uitleggen waarom de gemeente Noordwijk bereid is om een ontheffing te verlenen. "Maar wel onder strikte voorwaarden"; aldus de wethouder. De TV-opnames zijn vandaag al gedaan en de uitzending is morgen bij EenVandaag NPO1 op dinsdag 18 februari van 18.15 tot 18.45 uur.

Foto gemeente Noordwijk.

Persbericht college 11-2-2020:

De Kortste route – De Veiligste
Begin mei 2020 vindt in Zandvoort de Dutch Grand Prix plaats. In Noordwijk strijken 3 F1 teams en hun gevolg neer. Hun verzoek: is het mogelijk om over het strand te pendelen tussen Noordwijk en Zandvoort? De ontheffing van de Algemeen Plaatselijke Verordening ligt in het verschiet.

Brede discussie over alle kanten
Tijdens de collegevergadering zijn alle kanten van de zaak aan bod gekomen: natuur, veiligheid strandbezoekers, politie-inzet, veiligheid van de GP-teams en ook onze reputatie als gastheer van internationale evenementen. Het is niet voor niets dat 3 teams in Noordwijk neerstrijken. Het college staat positief tegenover het verzoek maar stelt wel de nodige voorwaarden.

Druk van het verkeer halen
Het wordt een druk weekeinde. Dagelijks zullen er ongeveer 300.000 personen het Grand Prix-terrein bezoeken. Het is verstandig hiermee rekening te houden. Zeker als het evenement gepaard gaat met mooi weer. Een alternatieve route over het strand haalt de verkeersdruk weg.

Deze route loopt dan wel door het strandreservaat Noordvoort. Precies op de grens tussen beide kustgemeenten. Dat natuurbelang weegt zwaar. Er is dan ook overleg gevoerd met de natuurorganisaties om te bepalen hoe daarmee om te gaan.

Politieperspectief
Maar er is nog een kant die aan bod kwam tijdens de collegevergadering. De veiligheids- en verkeersaspecten die de politie in heeft gebracht. De strandroute voorkomt speciale politiebegeleiding op het wegennet. Met veel agenten zal het zeker lukken om de weg vrij te spelen voor de colonne.

Maar dat is arbeidsintensief en heeft effect op de verkeersstromen. Daarnaast is pendelen over het strand veiliger. De supersterren van de Grand Prix komen nergens in een file vast te staan. Ze lopen geen risico om door fans ‘belaagd’ te worden. Of erger.

Met de helikopter
Met de helikopter heen en weer tussen Zandvoort – Noordwijk kan maar beperkt. Op donderdag en vrijdag zal er wel gevlogen worden. Op zaterdag en zondag zijn alle landingsrechten in Zandvoort voorbehouden voor de organisatie van de Grand Prix en kunnen de teams uit Noordwijk daar niet landen.

Samen op om impact klein te houden
Er is dan ook een aanvraag ingediend om het vervoer over het strand door middel van een ontheffing toe te staan. Het college heeft deze week over de aanvraag gesproken.

Wethouder Roberto ter Hark, Economie en Toerisme, “We sturen de 3 F1 Teams niet de weg op. Als je alle belangen weegt blijkt de kortste route de veiligste. We willen de impact op de natuur, de veiligheid van wandelaars en strandbezoekers minimaliseren. Met de aanvrager overleggen we dan ook over de voorwaarden voor de ontheffing.”