Datum: 26-10-2021 - 23:43
15
feb
'20
ANWB-filmpje uit 1991 boven water, opgenomen bij het Oosterduinse meer (Como meer) in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

ANWB-filmpje uit 1991 boven water, opgenomen bij het Oosterduinse meer (Como meer).

Bijna dertig jaar geleden liet de ANWB in 1991 een serie korte filmpjes produceren door het toenmalige Bob Kommer Producties in Den Haag, voor de campagne "Samen maken we Nederland schoon". Scriptschrijver en regisseur Niek Hockx uit Noordwijkerhout werd ingehuurd voor het project en hij koos het in de Noordwijkerhoutse volksmond 'Como meer' (Oosterduinse meer) als opnamelocatie....

voor één van de filmpjes. Onlangs kwam het filmpje bij toeval weer boven water daarbij zien we eerst het gemonteerde eindresultaat en daarna volgen nog een aantal "The making of" shots. De opnames zijn onder andere gebruikt bij de Floriade in Zoetermeer in 1992.

Niek Hockx: "Het was in de tijd dat breedbeeldtelevisie net begon in Nederland. Dus moesten we zorgen dat het er ook op een breed scherm goed uitzag. Maar we hadden nog geen breedbeeldvideocamera. Ik heb toen heel nauwgezet uit zwart karton een kadertje zitten snijden wat we op de portable monitor konden plakken.

Hiermee konden de cameraman en ik zien of er geen belangrijke delen van het beeld weg zouden vallen aan de onder- en bovenkant op het brede scherm. Bovendien mochten we tussen de bedrijven door onze shots controleren bij de Fa. Seysener, die had een paar van die nieuwerwetse breedbeeld TV's in de toenmalige winkel aan de Viaductweg staan."

Speciale dank aan sound engineer Jeroen Nadorp van het huidige Bob Kommer Studios, die de video uit de archieven opdiepte naar aanleiding van Facebook foto's van het Oosterduinse meer, die recentelijk door Niek Hockx werden gemaakt. Jeroen op veel jongere leeftijd speelt ook een hoofdrol in het filmpje.

Filmpje Niek Hockx. Foto BON.