Datum: 25-02-2020 - 19:56
  
07
feb
'20
Gemeente Noordwijk herdenkt met tijdelijk levenslichtmonument de Holocaust-slachtoffers in Noordwijkerhout.(foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Gemeente Noordwijk herdenkt met tijdelijk levenslichtmonument de Holocaust-slachtoffers. (foto's)

Op vrijdagochtend 7 februari vond in de gemeente Noordwijk bij het gemeentekantoor in Noordwijkerhout een herdenking van Holocaust-slachtoffers plaats. Burgemeester Wendy Verkleij hield een toespraak bij het tijdelijk Levenslichtmonument. Vervolgens ging historicus Koen Marijt in een toespraak in, op de ondergedoken Joden in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zanger Maarten Krijger en accordeonist James Pollard...

zorgden daarna voor de muzikale omlijsting met twee liederen die in het Hebreeuws werden gezongen.

Waarom herdenken?
Op 27 januari 2020 was het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld werd daarbij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de zestien Holocaustslachtoffers uit Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk, is vanaf vrijdag 7 februari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien bij het gemeentekantoor van Noordwijkerhout, Herenweg 4. Het monument blijft daar een week staan.

Landelijk project
Het monument in de gemeente Noordwijk maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Aan dit project doen meer dan 150 Nederlandse gemeenten mee.

104.000 slachtoffers Holocaust
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden. Soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Noordwijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Lichtgevende stenen
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij ‘Levenslicht’ blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.