Datum: 08-02-2023 - 18:12
02
feb
'20
Veel regionale aandacht voor 3e 'Midwinter Zaagmanifestatie'  in Noordwijkerhout. (foto's).
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Veel regionale aandacht voor 3e 'Midwinter Zaagmanifestatie'. (foto's)

Paul van Nobelen van Nobelhout aan de Delfweg 36B in Noordwijkerhout liep zaterdag 1 februari de hele dag met een brede lach op zijn gezicht. De midwinter zaagmanifestatie startte die ochtend om 11:00 uur en het was meteen al behoorlijk druk. Ook 's middags waren er nog veel belangstellenden. Bezoekers uit Sassenheim, Noordwijkerhout, de Zilk, Lisse en Lisserbroek maar ook opvallend is het aantal bezoekers dat net buiten de regio...

op het evenement is afgekomen. Zo komen geïnteresseerden uit bijvoorbeeld Haarlem.

Van Nobelen liet vol trots een paginagroot artikel zien dat in een bijlage van het Leidsch Dagblad gestaan had. De redactie van de Holland media combinatie had het artikel in een groot gebied verspreid. van Nobelen: "Het is een stuk drukker dan vorig jaar, maar het is ook slecht opgepakt door de plaatselijke pers.

De schrijvende pers (behalve de Blik Op websites) heeft er nauwelijks iets mee gedaan." Van Nobelen begrijpt dit niet. "Tegenwoordig is duurzaamheid hot. " Van Nobelen vindt het daarom dan ook vreemd dat dit niet wordt opgepakt door de pers.

Dhr. en Mevr. Clemens uit Lisserbroek waren ook aanwezig. Meneer Clemens deed vroeger veel met hout en zat in het hovenierswerk. In het verleden heeft het echtpaar hier al eens een schutting gehaald. Er is in de jaren flink wat bijgebouwd: Clemens:"Ik vind dit allemaal best wel groot geworden."

Bij een inwoner van Sassenheim ligt al bijna vijf jaar een vijf meter lange boom in de tuin en zelf vond hij dat daar nu iets mee moest gaan gebeuren. Hij wil nu dat de boom bij Nobelhout verzaagd wordt. Geoogste, lokale bomen worden omgezet in producten. in de Duin- en Bollenstreek en regio Leiden worden ieder jaar tussen de 1500 en 3000 bomen gekapt. Deze werden versnipperd of verbrand.

Daarop richtte Ted Wiegman Bollenstreekhout op. Hij wil de gekapte bomen een tweede leven geven. Wiegman ging de samenwerking aan met directeur Paul van Nobelen. Daar liggen nu enorme boomstammen te wachten tot ze tot planken verzaagd en verwerkt worden. De bomen komen o.a. van particulieren en uit Keukenhof. De aanvoer van bomen is geen probleem volgens van Nobelen. Wel zoekt men afnemers zoals interieurbedrijven en aannemers.

Tussen de presentaties van Wiegman door vragen veel mensen informatie aan  hem. Zijn boterhammetje moet hij tussen de bedrijven door snel wegwerken. Van de koffie en glühwein is nog voldoende, de warme chocolademelk raakt bijna op. Aan belangstelling geen gebrek. 

Meer informatie: www.bollenstreekhout.nl. Meer informatie over Nobelhout.

Foto's Hans Geerlings Blik Op Lisse.