Datum: 07-06-2020 - 07:55
31
jan
'20
Gasten Zonnebloem afd. De Zilk bezoeken Koepelkathedraal in Haarlem. (foto's)
Geschreven door Zonnebloem De Zilk

Gasten Zonnebloem afd. De Zilk bezoeken Koepelkathedraal in Haarlem. (foto's)

Donderdag 30 januari bezochten 26 gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem, afd. De Zilk, de Koepelkathedraal in Haarlem. Om half elf werden zij ontvangen met een heerlijk kopje koffie met appeltaart. Vervolgens werd de groep gesplitst en werd er door twee gidsen een rondleiding gegeven. De Koepelkathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers, de zoon van architect Pierre Cuypers. Hij is bekend door het Rijksmuseum en het Centraal station in Amsterdam....

De kathedraal is gebouwd in drie periodes tussen 1895 en 1930. Dit is terug te zien in de verschillende bouwstijlen. De kathedraal telt 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De torens zijn pas in 1927 gerealiseerd: de vrouwen- en mannentoren. Er werd door de vrouwen meer geld ingezameld. Daarom kregen de vrouwen een mooiere toren met klok!

De gasten keken hun ogen uit: prachtige glas-in-lood ramen, kroonluchters, tegeltableaus, beelden, de preekstoel, het altaar en de koepel. In 1948 is de kerk door Pais Pius XII tot basiliek verheven. In 2004 werd begonnen met de renovatie. Deze is in 2019 afgerond. Een bezoek aan de Koepelkathedraal is beslist de moeite waard. De gasten van de Zonnebloem hebben dan ook erg genoten!

Foto's Zonnebloem De Zilk.