Datum: 03-06-2023 - 02:33
29
jan
'20
CDA-fractie stelt vragen aan het college over: Sluiting huisartsenpost Voorhout in de nacht.
Geschreven door CDA Noordwijk/Noordwijkerhout/De Zilk
Foto's Redactie BON

CDA-fractie stelt vragen aan het college over: Sluiting huisartsenpost Voorhout in de nacht.

Na aanleiding van diverse berichten in verschillende media over het sluiten van de huisartsenpost in Voorhout in de nachtelijke uren en gesprekken met verschillende bewoners heeft de fractie van het CDA de volgende vragen aan het college van B&W van de gemeente Noordwijk....

Vragen:

1. Wat is de directe aanleiding voor het sluiten van de huisartsenpost in Voorhout in de nachtelijke uren?

2. Wist het college van deze plannen en zo ja, waarom is de raad hier niet eerder over geïnformeerd?

3. Is er al duidelijk wat deze schaalvergroting betekent voor de inwoners van de gemeente Noordwijk wanneer mensen voortaan in de nacht naar de huisartsenpost in Leiderdorp moeten? Zo ja, kunt u dit toelichten?

4. Wat voor gevolgen heeft de sluiting van de huisartsenpost Voorhout in de nacht voor de ambulancedienst die ook regelmatig mensen naar de huisartsenpost in Voorhout brengt?

5. Is er nagedacht over mensen die zelf moeilijk bij de huisartsenpost in Leiderdorp kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze niet over eigen vervoer beschikken? Zijn er bijvoorbeeld meer ambulances beschikbaar in de nacht?

Namens de CDA fractie,
Jos Beugelsdijk , CDA raadslid

Persbericht mogelijke sluiting van 3 huisartsenposten.
De huisartsenposten in Voorhout, Leiden LUMC en Alphen aan den Rijn gaan mogelijk 's nachts dicht. De huisartsenpost (HAP) Leiderdorp krijgt een regiofunctie. Met die maatregelen willen de huisartsenposten de nachtzorg beter organiseren. Door vanuit één locatie - Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp - met meerdere artsen en triagisten tegelijk te werken is meer afstemming mogelijk waardoor de zorg beter en veiliger wordt. De zorg die de huisartsenposten nu in de nacht leveren verandert in het plan in de praktijk weinig, zegt Immie Boomgaardt, directeur van de samenwerkende HAP's in de regio. 'Iedereen die in de nacht belt, krijgt de zorg die nodig is.

Dat kan zijn door een telefonisch advies, door een bezoek van de huisarts thuis of men komt naar de huisartsenpost. Dat is volgens het plan vanaf volgend jaar, alleen voor de nacht, de locatie Leiderdorp. Als er in de nacht echt iets aan de hand is, dan is men in Leiderdorp direct op de goede plek omdat er een SEH, een ziekenhuis en een apotheek beschikbaar is.' Voor 90 procent van de inwoners in de regio blijft de HAP ook bij deze plannen binnen de landelijk vastgestelde aanrijdtijd van 30 minuten bereikbaar.

HAP LUMC
In de avonden en in de weekenden overdag blijven alle drie de HAP's in de regio (Leiderdorp, Voorhout en Alphen aan den Rijn) open. De HAP in het LUMC in Leiden wordt verplaatst naar de locatie in Leiderdorp, bij Alrijne Ziekenhuis.De huisartsenposten houden nog wel een slag om de arm. De plannen van de huisartsenposten worden getoetst aan een 'regiovisie' voordat er een definitief besluit genomen wordt. Daarnaast volgen de huisartsenposten de stappen volgens de Algemene Maatregel van Bestuur Acute Zorg van het ministerie van VWS.

In gesprek met bewoners en gemeenten
De samenwerkende huisartsenposten beseffen goed dat er zorgvuldige uitleg bij deze plannen nodig is. "We snappen dat mensen wellicht het gevoel kunnen krijgen dat hun behoefte aan veiligheid en zekerheid in de nacht in het geding is. Daarom willen we graag in gesprek met bewoners van de diverse gemeenten over de plannen," zegt Immie Boomgaardt. "Ons cliëntenberaad denkt ook actief mee in oplossingen."

Iedereen die mee wil praten over de huisartsenzorg in de nacht in deze regio, kan daarvoor een afspraak maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De reacties en adviezen zullen meegenomen worden in het uiteindelijke voorstel; de definitieve besluitvorming zal medio juli plaatsvinden. De definitieve besluitvorming zal rond juli plaatsvinden.