Datum: 06-06-2023 - 11:19
30
jan
'20
Stakingsactie voor 'Goed Onderwijs' op de fiets bij de Witte Kerk in Noordwijkerhout. (foto's)
Geschreven door Sophia Scholen
Foto's Redactie BON

Stakingsactie voor 'Goed Onderwijs' op de fiets bij de Witte Kerk. (foto's)

Op 30 en 31 januari vindt opnieuw een staking plaats in het onderwijs. Ook een groot aantal Noordwijkerhoutse en Zilkse onderwijsmedewerkers van o.a. Sophia Scholen (Victorschool, Prinsenhof, Egelantier) leggen hun werkzaamheden neer om aandacht te vragen voor het verschil in salaris tussen basis en voortgezet onderwijs, de te hoge werkdruk en het lerarentekort. In de Duin- en Bollenstreek vinden meerdere stakingsacties plaats....

Stakers niet gekort op loon, mits ze werken aan goed onderwijs in de toekomst
Het net aangetreden College van Bestuur (CvB) Omar Ramadan en Eveline Driest houdt geen loon in bij leerkrachten die gaan staken. “Wij waarderen medewerkers die doorwerken enorm, maar benadelen de collega’s die het werk 1 of 2 dagen neerleggen niet”, aldus Omar Ramadan, voorzitter van het CvB. Wel heeft het CvB stakende collega’s verzocht om zich die dagen in te zetten voor goed onderwijs in de toekomst. Het zijn geen vrije dagen.

Onderbetaling en overbelasting
“Er is geen instelling die zo veel maatschappelijke impact heeft als de basisschool – 8 jaar lang, 5 dagen per week, 6 uur per dag”, aldus Ramadan. “Een goede basisschool laat getalenteerde kinderen excelleren en biedt kinderen die weinig kansen van huis krijgen een fundament voor verder succes.

Het is een nationale schande dat zoiets waardevols zo karig wordt bekostigd.” Sophia Scholen bestrijdt het lerarentekort door de juffen en enkele meesters te verleiden 4 of 5 in plaats van 3 dagen per week te werken en een “fatsoenlijk salaris helpt daarbij.”

In gesprek in de regio
Tientallen Sophiamedewerkers sluiten aan bij de grotere manifestaties in Amsterdam en Rotterdam. Veel collega’s willen juist in de Duin- en Bollenstreek zichtbaar in gesprek met elkaar en het publiek.

Een van de initiatieven betreft een fietstocht door de regio op donderdag 30 januari. De start vindt plaats op basisschool De Schapendel in Noordwijk. Sophiamedewerkers rijden een route door de Duin- en Bollenstreek, waarbij steeds meer collega’s aansluiten. Onderweg en tijdens de stops gaan zij met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingen voor het onderwijs in de toekomst.

De touwtjes, die iedere medewerker meebrengt, worden aan elkaar geknoopt, waarbij de symboliek duidelijk mag zijn. De bol touw die onderweg zal ontstaan, wordt aan het einde van de fietstocht rond 13.30 uur door naar verwachting 115 medewerkers aangeboden aan het CvB in Voorhout. “Als hart onder de riem, omdat het CvB ons steunt”, geeft Evelijn Sanders aan, directeur van de Schapendel en samen met haar team initiator van de actie. “Samen zetten we onze schouders eronder”.

Petitie tegen lerarentekort
Het team van de Prinsenhof in Noordwijkerhout voerde op donderdagochtend 30 januari al vroeg actie in de dorpskern bij de Witte Kerk. De aandacht gaat uit naar het lerarentekort, wat het bieden van goed onderwijs steeds meer onder druk zet.

Hierbij sloten zij aan bij de petitie van Ouders van Nu en deden ze een oproep aan ouders en dorpsbewoners de petitie te ondersteunen. Veel Prinsenhof-leraren stapten bij de Witte Kerk ook op de fiets en sloten zich aan bij hun collega's voor een fietstocht door de Duin- en Bollenstreek.

Foto's BON.