Datum: 23-01-2022 - 20:49

18
jan
'20
'Ard de keeper' (Zandbergen) winnaar Tonneprossen 2020 in Noordwijkerhout. (update foto´s + verslag + prosfilmpje winnaar Ard)
Geschreven door Piet Beelen

'Ard de keeper' (Zandbergen) winnaar Tonneprossen 2020. (update foto´s + verslag + prosfilmpje winnaar Ard)

Al sinds jaar en dag organiseren de Kaninefaaten in januari het vermaarde Tonneprossen in hun gezellige Residentie Café van der Geest. Dat dit Tonneprossen een prominente plaats heeft in de carnavalsagenda was te zien aan het massaal toegestroomde publiek die hun aandacht volledig op de zes deelnemers richten. Na binnenkomst van Prins Confetschie, Prinses Power en hun gevolg was het de beurt aan presentator Ton vd Burg om het evenement vlot aan elkaar te praten...

Het spits werd afgebeten door Prins ConfetSchie zelf die hiermee een traditie wil inzetten voor zijn opvolgers in de komende jaren. De rode draad in zijn pros was Sorry, bij voorbaat al gezegd met de insteek dat je alles moet kunnen zeggen als je er maar sorry achteraan zegt. Een sterke Pros met verwijzingen richting politiek en actuele zaken in de gemeente waarbij het voorstel om de confetti op geheel Noordwijkse wijze af te knallen met handgranaten op een groot applaus van het publiek mocht rekenen.

Hierna was het de beurt aan de benjamin onder de prossers, Piet Heemskerk. Als Piet Piero legde hij uit hoe hij aan zijn bijnaam kwam. De kwinkslag over het Bavoterrein met Pesthuis en Hoofdgebouw in combinatie met de vroegere huisvesting van Zilkers zal ik U onthouden. Verder bleek hij gesolliciteerd te hebben bij Prins ConfetSchie als loodgieter. Deze had toevallig zijn contract bij zich in een grote envelop en, U raadt het al, deze zat vol met confetti...

Verrassing van de avond, Voorzitter Frits Warmerdam, die als Hooligan Flip van Daal zijn entree maakte onder luid gezang. Flip behoort tot de harde kern van VVSB supporters, maar dan wel van het zaterdag 1 (daar spelen tenminste alleen maar echte Noordwijkerhouters in) Met een moeder uit Knokke en een vader uit de Gooi en Vechtstreek zit de agressie in het bloed en komt het motto GOVGZDW “gewonnen of verloren, gevochten zal d’r worden” uitstekend tot zijn recht.

Oude rot Gerrit Heen en Weer vervolgde het programma onder de naam Gerrit Pis. Getooid in niets verhullende kleding haalde Gerrit een maatschappelijk probleem aan, het zeiken op alles en iedereen. Over stikstof en boeren, damesvoetbal en escape rooms, Gerrit schuwde geen onderwerp. Zijn voorstel om het toerisme een boost te geven in Noordwijkerhout door de naam te wijzigen in Village Meiland, alle inwoners een sjaaltje te laten dragen en de lege winkels om te bouwen naar wijnbarretjes werd goed ontvangen.

Ard Zandbergen kwam op als Keeper Ard, hij kenmerkte het woningprobleem in Noordwijkerhout en waarschuwde voor de tweedeling in de maatschappij. Straks is er geen verpleegster of leraar meer die een huis kan kopen. Dat betekent geen gezinnen dus geen F-teams meer voor VVSB, de Babyfaaten in hun voortbestaan bedreigt en dat alles de schuld van de projectontwikkelaars.

Ard schetste een voetbalwedstrijd tussen de Projectontwikkelaars en de politiek waarbij hij zeer beeldend uitleg gaf over, bijvoorbeeld het zichtveld van Henry de Jong en de vermeende clubliefde van Astrid Warmerdam. Tenslotte waarschuwde hij de politiek om zuinig te zijn op onze Schelft waar het zo goed Boerenkool eten is. De keus is volgens Ard simpel, je kiest voor Euro’s of Noordwijkerhouters

Jeroen Damen, gewoon Jeroen is trotse vader van Saar begon fantastisch. Hij memoreerde het heengaan van “Pastor Quant” en vroeg om een moment stilte van 11 minuten (de tijd die voor een pros staat) De grap was al goed maar het moment waarop nagenoeg al het publiek daadwerkelijk stil was zegt veel over onze gemeenschap! Jeroen haalde de tekst van kinderliedjes aan en wat bleek, zo onschuldig zijn deze stukjes proza niet.

Met een beeldende uitleg van bijvoorbeeld het liedje 2 emmertjes water halen wist hij de aanwezige toekomstige moeders in verwarring te brengen en had hij de lachers zeker op zijn hand. De vraag hoe het kwam dat Prins ConfetSchie zo was afgevallen wist hij ook zelf te beantwoorden, Willemse is nog steeds dicht! Gevolgd door het inmiddels aardig ingeburgerde “Sorry”.

Als hekkensluiter kwam Dirk Deurmat van achter uit de zaal als Dirk de bokser. Opgewacht door ConfetSchie werd eerst de Stare Down afgewerkt. Vervolgens stak Dirk op zijn unieke wijze van wal. Van kunstgebittenbakjes van de Senaat der Kaninefaaten tot een foto van oud Burgemeester Goedhart in Chateau Meiland en van vrouwelijke straatnamen tot de Noordwijkerhoutse roots van Badr Hari, de grappen werden moeiteloos de zaal in geslingerd door deze geroutineerde prosser.

Nadat Dirk uitleg had gegeven waarom de redactie van BlikOp werd geweigerd bij het bezoek van Koningin Maxima gaf hij het publiek nog 1 belangrijke opdracht mee. De naam Prins ConfetSchie klinkt alsof je niest dus stelt Deurmat voor om iedere keer wanneer de President van de Kaninefaaten de Prins aankondigt met de woorden ‘uw aandacht voor Prins ConfetSchie’ als zaal te antwoorden met ‘gezondheid!’.

Aan de jury de zware taak om een winnaar te kiezen uit deze 6 kwalitatief hoogstaande Prossen. Na de vrolijke klanken van hofkapel de Koetillers was daar de uitslag. De jury sprak een lovend woord voor alle deelnemers waarbij en passant opgemerkt werd dat een Zilkse Prosser ook van harte uitgenodigd is. Met de complimenten voor het hoge niveau van alle Prossen sloot men af met de bekendmaking van de winnaar Adrianus van Noordwijk mocht de felbegeerde beker in ontvangst nemen, een terechte winnaar van het Tonneprossen 2020!

Verslag van de avond Piet Beelen. Bekijk het filmpje hieronder van de winnaar Ard de keeper.

Foto's en filmpje Wendy Weijers Blik Op Noordwijk.