Datum: 05-07-2020 - 16:00
17
jan
'20
Scholen uit Hirado sluiten hun bezoek aan Noordwijkerhout af. (foto's)
Geschreven door Stichting Hirado-Noordwijk

Scholen uit Hirado sluiten hun bezoek aan Noordwijkerhout af. (foto's)

In het kader van de stedenband Hirado-Noordwijk is op 5 januari een delegatie van leerlingen en docenten naar Noordwijkerhout gekomen vanuit Hirado Japan. Deze uitwisseling is ter bevordering van de vriendschapsband tussen de inwoners van de gemeente Hirado en de gemeente Noordwijk(erhout). Deze doelstelling wordt bereikt worden door het organiseren van uitwisselingsbezoeken, waarbij het kennis nemen van de maatschappelijke en culturele werkelijkheid...

van de beide gemeenten centraal staat. Dit is de 8e uitwisseling tussen de scholen. Nadat de leerlingen in oktober in Hirado waren is dit het tegenbezoek. De leerlingen verblijven in gastgezinnen en volgen een uitgebreid programma op Teylingen college Leeuwenhorst.

Dit programma wordt gekenmerkt door samenwerking, educatie en de culturele uitwisseling. Zie o.a. drie eerdere nieuwsitems op BON:  Bezoek Munnekeweij, het plaatsen van bomenbordje bij Maki-Tree en The Final Presentations.

Scholen uit Hirado sluiten hun bezoek aan Noordwijkerhout af.
Donderdag is er een einde gekomen aan de uitwisseling tussen het Teylingen college Leeuwenhorst en drie senior Highschools uit Hirado. Deze uitwisseling gebeurde op basis van de stedenband Noordwijk - Hirado Japan. De Nederlandse en Japanse leerlingen voerden samen de afgelopen 12 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur.

De Japanse leerlingen verbleven in gastgezinnen en genoten enorm van hun tijd op het Teylingen college en van de Noordwijkerhoutse gastvrijheid. Naast de gezamenlijke lesuren stonden er ook excursies op het programma, zoals een dagje Amsterdam en een bezoek aan de Zaanse Schans. Ook werd een bollenbedrijf in Noordwijkerhout bezocht.

De Japanse delegatie met de Nederlandse leerlingen werden ontvangen op het gemeentehuis van Noordwijk en in de Munnekeweij werden de bewoners getrakteerd op het bekende Japanse lied Sukiyaki en de Noordwijkerhoutse wals werd gedanst.

De projecten en belevenissen van de uitwisseling werden woensdagavond gepresenteerd aan de gastouders, leerlingen van eerdere uitwisselingen en dhr Fujita namens de Japanse ambassade, mw Inoue, bestuurslid van de Nederlands Japanse vereniging en dhr Sjaak van de Berg namens de gemeente Noordwijk.

In een mooie visuele presentatie gaven de leerlingen aan wat deze uitwisseling voor hun betekent heeft; grenzen verleggen, open staan voor andere culturele uitingen en nieuwe vriendschappen aangaan. Hierbij bleek dat de uitwisseling wederom een groot succes is geworden.

Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen heeft een sterke band gegeven. Bij het afscheid donderdag van de leerlingen werd menige traan gelaten. De volgende uitwisseling met Japan vindt plaats in najaar 2020. En er wordt al rekening gehouden met het jaar 2021 waarin de stedenband met Hirado Japan 10 jaar bestaat.

Foto's PR.