Datum: 05-04-2020 - 11:23
  
Update: 30-3-2020.
28
dec
'19
RTL-nieuws: stikstofregels geen belemmering meer voor aanleg midgetgolfbaan All American Bowling in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

RTL-nieuws: stikstofregels geen belemmering meer voor aanleg midgetgolfbaan All American Bowling.

Voor de zomer van 2019 verschenen er veel berichten over grote projecten die niet door konden gaan vanwege de uitstoot van stikstof die ze veroorzaken, zoals de verbreding van de A27 bij Utrecht en Lelystad Airport. Onbekender was dat ook veel ondernemers de klos waren met kleinere projecten. Mkb-ondernemers zaten ineens met de handen in het haar. De kleinste uitbreiding van hun bedrijf kon soms al niet meer. Zoals Henk Oosterhuis van All American Bowling...

die zijn plan voor een midgetgolfbaan in de soep zag lopen. Eigenaar Henk Oosterhuis bestiert het bowlingcenter aan de Langelaan in Noordwijkerhout. Omdat daar in de zomer met het mooie weer geen kip op af komt, wilde hij een midgetgolfbaantje voor de deur aanleggen. "In 2018 hadden we echt last van de hitte en draaiden we verlies op de bowlingbanen. De nieuwe midgetgolf zou dat moeten compenseren, want als het warm is, willen mensen wel een balletje slaan."

Afgelopen zomer had Henk Oosterhuis al willen beginnen en alles leek ook in kannen en kruiken. Tot hij voor de zomer de brief van de Omgevingsdienst West-Holland kreeg: de vergunning kon niet worden verleend. Onduidelijk was namelijk of zijn nieuwe activiteiten zorgen voor extra stikstofuitstoot.

De bowling-eigenaar was verbijsterd: "Dat er stikstof vrijkomt bij het aanleggen of verbreden van grote wegen, dat snap ik wel. Maar de aanleg van een paar midgetgolfbaantjes?! Dat maak je niemand wijs natuurlijk, dat daar een probleem kan ontstaan met stikstof."

Toch werken de regels zo: de midgetgolf zou mogelijk voor extra bezoekers, auto's en daarmee voor extra stikstofuitstoot zorgen. En dat mag sinds een geruchtmakende uitspraak van de Raad van State niet meer in de buurt van een natuurgebied. Zelfs al gaat het maar om een heel klein beetje stikstof.

Maar een half jaar later mag Henk Oosterhuis toch zijn gang gaan met de aanleg van de midgetgolfbaan, hij liet een nieuwe berekening maken dat hij geen extra stikstof veroorzaakt. De uitkomst daarvan zorgde er uiteindelijk voor dat hij toch toestemming heeft gekregen voor de aanleg. Henk hoopt dat de midgetgolfbaan met Pasen 2020 in gebruik genomen kan worden, we houden u op de hoogte daarvan.

Bekijk hieronder het nieuwsitem van RTL4.