Datum: 07-03-2021 - 22:34

18
dec
'19
Geen plastic confetti tijdens het carnaval in Noordwijkerhout.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Geen plastic confetti tijdens het carnaval.

Op de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 17 december diende mevrouw Maan van de fractie GroenLinks namens ook de fracties van de PvdA en DOEN! een motie in, om het verspreiden van plastic confetti, piepschuim sneeuwvlokken en plastic (spuit)serpentine tijdens evenementen en feestelijke gelegenheden te verbieden. Volgens deze fracties zijn er genoeg milieuvriendelijke alternatieven (bijvoorbeeld op basis van papier) die net zo feestelijk zijn...

Volgens deze fracties weegt het tijdelijke plezier van de plastic snippers niet op tegen tegen de negatieve consequenties voor de leefomgeving en het milieu, zoals onlangs al bleek tijdens de opruimacties van de Z-Ambassadeurs in Noordwijkerhout. Op 28 maart 2019 nam de gemeenteraad ook al een motie aan om de vervuiling van het oplaten van ballonnen te verbieden.

Het CDA vond de motie sympathiek maar zag problemen bij de handhaving en ook Lijst Salman wilde meer inzetten via gesprekken op bewustwording bij de organiserende organisaties. Wethouder Sjaak van den Berg gaf aan dat het college al in gesprekken met verenigingen er op heeft aangedrongen op het verbieden van plastic confetti en dat men er voor zorgt dat er alleen afbreekbare producten gebruikt gaan worden.

Het college gaat ook bekijken in hoever er ook een juridisch verbod kan ingesteld worden. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde de motie van GroenLinks, PvdA en DOEN! voor een verbod op het gebruik van plastic confetti.