Datum: 21-09-2020 - 18:26
13
dec
'19
Schaapskudde baant zich een weg door Noordwijkerhout en overnacht in het weiland van Jan Smit. (foto's+filmpje)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Schaapskudde baant zich een weg door Noordwijkerhout en overnacht in het weiland van Jan Smit. (foto's+filmpje)

In 2012 liep de kudde schapen van schaapsherder Elzo Hoexum ook al eens door Noordwijkerhout en wel door ons dorpscentrum langs De Witte Kerk, waarbij de schapen en hun herder de zegen kregen van Pastoor Quant (Klik hier voor het filmpje van 2012). Op woensdag 12 december konden we weer eens een schaapskudde aanschouwen in ons dorp, het waren dit keer de schapen van schaapsherder Daphne Hogeweg...

die zich een weg baande door de straten van Noordwijkerhout. Begin december stond deze schaapskudde, met de leuke naam de 'Vrolijke Schapen', in opdracht van de gemeente Noordwijk vier dagen lang het groen te verorberen langs het Oosterduinsemeer. Vervolgens werd er een stuk land op het Bulb Trade Park aan de Herenweg te grazen genomen en woensdagmiddag ging de schaapskudde opnieuw op pad naar de volgende klus.

Schaapsherder Daphne kreeg de hulp van nog een herder en van twee honden, die de schaapskudde keurig over het fietspad loodste van de Herenweg, Via Nova (randweg Mossenest) en de Schelftweg. Als laatste ging de kudde over het fietspad langs de drukke Maandagsewetering om halverwege het eindpunt te bereiken, het weiland van eigenaar Jan Smit van Jan Smit Tractoren & Werktuigen.

Na een dagje grazen op het weiland van Jan Smit vertrekt de schaapskudde van Daphne vrijdag alweer naar de volgende graaslocatie buiten Noordwijkerhout, want ja schapen krijgen nooit genoeg van lekker grazen....

Natuurbeheer schaapskudde Vrolijke Schapen.
Schaapskudde Vrolijke schapen werkt jaarrond voor verschillende opdrachtgevers in voornamelijk Noord- en Zuid-Holland. Als natuurlijke grasmaaiers onderhouden de heideschapen diverse terreinen en maken deze nog mooier. De kudde wordt onder andere ingezet bij de bestrijding van berenklauw, vogelkers en de opslag van jonge boompjes. De schapen gaan de vergrassing tegen en houden duingebieden open en gevarieerd.

Ze begrazen gemakkelijk ongelijke terreinen en komen op plekken die voor een maaier of klepelmachine niet te bereiken zijn. Na een bezoek van de kudde ontstaat er ruimte voor andere dieren en planten. De schapen nemen zaden en insecten mee in hun vacht en hoeven. Ze creëren een open landschap met een grote diversiteit aan flora en fauna.

Begrazing op maat
De kudde wordt overdag gehoed en overnacht in een door de herder speciaal daarvoor neergezet nachtvak. Doordat de kudde altijd gescheperd is, dwz gestuurd wordt door de herder, weten we precies waar we mee bezig zijn en hoe de terreinen zich ontwikkelen. We maken samen met de opdrachtgever een begrazingsplan op maat en brengen naderhand in kaart wat we hebben gedaan. Op deze manier zijn de schapen met recht natuurbeheerders.

Schapen aan het werk
Respect voor onze dieren en de natuur waarin we werken is het uitgangspunt, vanaf daar is alles mogelijk. We kunnen langskomen met de gehele kudde, of met een kleiner groepje, net wat het terrein het beste past. We zijn daarmee een natuur- en milieuvriendelijke oplossing voor terreinbeheer en daarnaast is het natuurlijk nog leuk ook, om zo’n kudde schapen aan het werk te zien.

Nieuwsgierig?
Benieuwd naar de mogelijkheden om uw terreinen te onderhouden en te ontwikkelen met hulp van de schaapskudde? Neem contact op met schaapherder Daphne voor meer informatie, klik hier.

Foto's en filmpje redactie BON.