Datum: 15-08-2020 - 10:13
30
nov
'19
Brief in opspraak zijnde buurtapp Nextdoor ook in Noordwijkerhout verspreid.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Brief in opspraak zijnde buurtapp Nextdoor opnieuw in Noordwijkerhout (centrum) verspreid.

Opnieuw is er (net als in september) een brief verspreid, dit keer In het centrum van Noordwijkerhout, waarbij men de geadresseerde uitnodigt om lid te worden van Nextdoor. Als je op internet zoekt zie je dat deze buurtapp al een tijdje flink in opspraak is. De politie en de Consumentenbond en het TV-Programma Radar (Nextdoor zo lek als een mandje) manen mensen alert te zijn bij het downloaden van de app. In de uitnodigingsbrief lijkt het.. 

alsof een buurtgenoot (dit keer uit de Boekhorstwijk!) de oproep doet lid te worden. Er staat ook vaak een naam (bij de redactie bekend vermeld. Maar door meldingen uit het hele land blijkt dat deze mensen vaak niet weten van het bestaan van de brief, laat staan dat ze die zelf hebben gestuurd.

De app lift mee op de populariteit van buurtpreventiegroepen op Whatsapp. Wie zich inschrijft, verstrekt volgens de voorwaarden van het bedrijf ook allerlei persoonlijke gegevens, van naam, adres en telefoonnummer tot aan profielfoto toe.

Volgens het tv-programma Avro/Tros Opgelicht geven mensen die de app hebben gedownload toestemming hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor promotionele doeleinden. Tot aan het posten van berichten uit naam van de gebruiker toe, die daar dus geen weet van heeft. Klik hier voor alle nieuwsitems over dit onderwerp.

Bij de politie in heel Nederland komen klachten binnen over de app. Mensen die zien dat hun naam zonder hun medeweten is gebruikt in de uitnodigingsbrief zeggen aangifte te doen van identiteitsfraude.

Verschillende politiekorpsen waarschuwen mensen vooral alert te zijn. "Dat geldt voor Nextdoor, maar ook voor soortgelijke apps. Lees altijd goed de gebruikersvoorwaarden door. En let erop welke persoonlijke gegevens je afstaat voor gebruik."

Bron: Consumentenbond, Radar, Avro/Tros Opgelicht.