Datum: 06-12-2021 - 00:45

   

19
okt
'19
Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst uit Noordwijkerhout bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)
Geschreven door Verslag Sarah Geljon. Foto's Rick Borst. 

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)

De eerste zeven dagen hier in Hirado zitten er alweer op. Elke dag ervaren wij dingen die je in Nederland niet snel zal zien. Elke dag hier zijn de vermoeidheid, de miscommunicaties en de ongemakkelijkheid honderd procent waard. We zijn inmiddels al over de helft van de reis in Japan en de verschillen worden langzamerhand kleiner en de vriendschappen steeds groter, we zijn nu een grote groep aan het worden. Afgelopen Woensdag zijn we de hele dag naar de...

Hukosho agricultural High school geweest. Dit is de landbouw school hier in Hirado. Hier leren de leerlingen naast normale lessen ook hoe ze voedsel moeten produceren, vee moeten onderhouden en hoe ze kunnen koken. We gingen na een korte homeroom over zelfreflectie naar de speciale school van Hukosho, deze school is voor mensen met een beperking.

We gingen samen met onze Japanse buddy’s en de leerlingen portemonnees van papier maken. Het was echt heel tof om te zien hoeveel blijdschap er was in dat ene lokaal en hoe iedereen zo verwelkomend was. Het communiceren met de leerlingen was ook heel leuk om te doen, ondanks dat we dezelfde taal niet spraken konden we elkaar toch begrijpen en samen lachen.

Na een beetje een emotioneel afscheid van de leerlingen, gingen we door om samen met onze Japanse buddy’s en de derdejaars Anman broodjes te koken. Anman broodjes zijn een soort broodjes bapao, maar in het midden zit een soort bonen pasta. Toen de broodjes eenmaal uit de oven waren, gingen we ze proeven. Ik zal het maar zo zeggen, je moet de smaak maar net lekker vinden. Gelukkig hadden we vrij snel na het eten van de broodjes alweer lunch en konden we andere dingen eten.

Na het koken en lunchen, kregen we een rondleiding over het terrein van de school. Daarna gingen we door naar het insectenpark, waar we in het museum ongemakkelijk grote spinnen zagen die ook in het bos zitten. Gelukkig hebben we die niet gezien, er zaten wel veel sprinkhanen en waren er vet veel soorten planten die wij in Nederland niet hebben. We kregen een tour door een soort Japanse Freek Vonk en gingen in een soort meertje naar beestjes zoeken. Wij hebben vooral een soort baby garnalen gevonden en wat onze Japanse Freek Vonk ‘baby dragon flies’ noemden.

Toen het programma op school afgelopen was, zijn wij met een hele groep naar een soort gymzaal geweest en hebben daar gebadmintond en spelletjes gespeeld met elkaar. Dit was heel relaxed, omdat we nog wat meer bonding time met de groep hadden.

In de avond ben ik samen met mijn Japanse moeder en mijn Buddy Miki naar opa en oma geweest, daar had oma voor ons gekookt en hebben we via meerdere vertaal apparaten en handen en voeten taal gezellig zitten eten en praten.

Niemand keek echt naar donderdag uit, want we gingen de hele dag alleen met onze buddy naar school toe. Van te voren hadden we er allemaal geen zin in, omdat we niet samen als een groep zouden zijn en dat vonden we maar niks.

Ondanks de lichte tegenzin, waren we al vroeg op school en nadat ik de andere twee Nederlanders op mijn school nog even gezien had en mijn mooie slofjes aan had konden we beginnen. Elke les in Japan begint met opstaan, een groet naar de docent en een buiging, de eerste keer was dit best wel indrukwekkend omdat het zo vanzelf ging bij iedereen.

In mijn eerste les moest ik mezelf voorstellen in het Japans, Miki (mijn buddy) had voor mij in het Japans wat opgeschreven en opeens moest ik dat voor de klas voorlezen, daarna begonnen de lessen. Ik heb onder andere scheikunde en aardrijkskunde gehad, de docenten van deze vakken waren heel aardig en hadden zelfs een deel van hun les aangepast op het thema Nederland.

In de lunchpauze heb ik samen met Miki en haar vriendinnen geluncht en hebben we even door de school gelopen. Als Hollander met blond haar ben je hier op school echt een beroemdheid, veel mensen willen knuffels of een foto, dat is best wel intens. In Japan is het ook heel normaal dat de helft van de klas ligt te slapen tijdens de les. Het wordt ook gewoon goedgekeurd door de docenten, het is blijkbaar een teken dat je zo hard gewerkt hebt in de nacht, dat je moet slapen tijdens de les.

Naast de strakke groet aan het begin van de les, vond ik het best wel meevallen hoe streng en strak alles op Japanse scholen is. De docenten en leerlingen maakten voor de les gewoon grappen samen en er werd ook hier en daar, net als in Nederland, door de les heen gepraat en niet opgelet.

Na een hele dag school, ging ik samen met Miki nog even naar de dieren op de boerderij die bij de school hoort, ze hebben daar heel veel dieren en de leerlingen zorgen voor ze. Daarna zijn we samen met twee andere leerlingen uiteten geweest en hebben Champon gegeten (een soort noedels).

In het restaurant waren de kinderen van de eigenaar aan het spelen en ze durfden eerst niet naar ons toe te komen, maar na een paar minuten kwamen ze ons high fives geven en begonnen ze tegen ons te praten. Dit ervaren we veel, want overal waar wij tot nu toe zijn geweest, werden we aangestaard, zwaaide mensen of ontweken mensen je. Op school, in de winkel en op straat. Soms worden we volledig genegeerd, maar meestal krijgen we uit het niets een hele lange knuffel of staan er weer mensen te zwaaien.

Onze tijd hier zit er alweer bijna op, we moeten weer bijna terug naar ons eigen huis. Hoewel we zin hebben om weer in een normaal bed te slapen en gewoon te kunnen douchen zijn we nog niet klaar om 22 oktober weer terug naar huis gaan. We hebben nog te veel te doen, te zien en te ervaren.

Verslag Sarah Geljon. Foto's Rick Borst. 

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst tellen af voor het bijzondere uitwisselingsprogramma met Hirado Japan. (foto's)

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 1 + foto's)