18
okt
'19
Wereldwinkel Noordwijkerhout viert feest tijdens Fairtrade Week.
Geschreven door Wereldwinkel Noordwijkerhout

Wereldwinkel viert feest tijdens Fairtrade Week.

De laatste week van oktober is het feest in Wereldwinkel Noordwijkerhout. Tijdens de Fairtrade Week van 26 oktober tot 3 november wordt in heel Nederland aandacht besteed aan eerlijke handel, ook in de Wereldwinkel aan de Dorpsstraat. De week begint met een workshop henna hand beschilderen en eindigt met een feestelijke en informatieve bijeenkomst over chocolade. Deze week ontvangt iedere klant bovendien een leuke attentie....

Drie redenen voor een feestje
Ten eerste is het dit jaar 60 jaar geleden dat SOS Wereldhandel van start ging. Met de import van Fairtrade koffie uit Latijns-Amerika werd in 1959 voor het eerst aandacht gevraagd voor de positie van kleine koffieboeren. Ten tweede is het dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste Wereldwinkel haar deuren opende. Breukelen richtte in 1969 een Wereldwinkel op waar de producten van SOS Wereldhandel werden verkocht.

Bovendien is het dit jaar 10 jaar geleden dat de Fairtrade Gemeenten Nederland campagne is gestart. Gemeente Teylingen en gemeente Noordwijk zijn beide sinds 2014 Fairtrade Gemeente. Dit betekent dat inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen willen zorgen voor meer eerlijke handel. Want zo ontstaat in Afrika, Azië en Latijns-Amerika meer werkgelegenheid en kunnen de producenten er een menswaardig bestaan opbouwen.

Workshop henna hand beschilderen
De feestelijk Fairtrade Week start op zaterdag 26 oktober in het Hof van Noortwijck. Vrijwilligers van Wereldwinkel Noordwijkerhout en leden van de werkgroep Fairtrade Gemeente Noordwijk staan de hele dag klaar om te vertellen over Fairtrade en delen gratis Fairtrade fruit uit. Bovendien is er een kraam vol inspirerende Fairtrade producten.

In veel niet-westerse culturen is het de gewoonte om ter gelegenheid van feestelijke gebeurtenissen de handen met henna te beschilderen. In de Wereldwinkel in Noordwijkerhout is daarom ’s middags van 13.00 tot 15.00 uur een gratis workshop henna hand beschilderen.

Dokter Antonia Chocolonely
Kunnen we de wereld beter maken door het eten van chocolade? Deze vraag staat centraal op zaterdag 2 november. Dan krijgt de Wereldwinkel bezoek van medisch specialist dokter Antonia Chocolonely. Zij is de zus van de bekende Tony Chocolonely. Dokter Antonia zal een lezing verzorgen over de medische en maatschappelijke aspecten van chocolade.

Onderdeel van deze informatieve bijeenkomst is een chocolade proeverij. De lezing begint om 13.00 uur en is gratis toegankelijk. Dokter Antonia is tot 15.00 uur in de Wereldwinkel beschikbaar voor consultatie.

Voor meer informatie over de activiteiten tijdens de Fairtrade Week zie de website van Wereldwinkel Noordwijkerhout: www.noordwijkerhout.wereldwinkels.nl.

Foto's PR.