15
okt
'19
Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 1 + foto's)
Geschreven door Rick Borst St. Hirado-Noordwijkerhout

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 1 + foto's)

De eerste vier volle dagen van het bezoek aan Hirado zitten er alweer op. In het kader van de stedenband tussen dit Japanse eiland en ons eigen Noordwijk doen elf leerlingen mee met het jaarlijks terugkerende uitwisselingsprogramma tussen het Leeuwenhorst en de drie middelbare scholen in Hirado. Op donderdag 10 oktober verzamelden de leerlingen en hun families op Schiphol. Met een avondvlucht vloog de groep via het Zuid-Koreaanse Seoul naar Fukuoka....

Aldaar stond de Nederlandse coordinator van het programma namens de gemeente Hirado de groep op te wachten. Na de lange vlucht volgde toen een busrit van circa twee uur en kwamen de leerlingen ’s avonds laat aan op het stadhuis. Na een korte welkomstceremonie werden de tamelijk vermoeide leerlingen gekoppeld aan hun Japanse partner voor de komende tijd en gingen ze met hun eigen gastfamilies op huis aan.

Voor de eerste ochtend stond eigenlijk een wandeling door de prachtige natuur op het programma, maar wegens de tyfoon die op Japan afkwam werd dit afgelast door de harde wind. Hirado had behalve dat gelukkig weinig last van de tyfoon waardoor de rest van het programma doorgang kon vinden. Sommige leerlingen sliepen uit, waar anderen met hun gastfamilies op pad gingen.

In de vroege middag verzamelde de groep in een buurthuis, waar de zogeheten ‘national presentations’ werden opgevoerd. Deze presentatie is door zowel de Japanse- als de Nederlandse leerlingen voor vertrek voorbereidt om aan de andere groep hun land voor te stellen. Naast het vertellen van leuke en grappige informatie, hadden de leerlingen ook een quiz en zelfs proeverijtjes voorbereidt.

Hierna konden de leerlingen genieten van de door de gastouders bereidde avondmaaltijd en was de rest van de avond vrij te besteden. Dit werd ingevuld door spelletjes zoals de stoelendans en het kijken van een Japanse horrorfilm. De leerlingen bleven er ook gezamenlijk slapen. De volgende ochtend moesten sommigen al vroeg vertrekken vanwege een sportdag op een van de scholen. De Nederlandse leerlingen mochten daar ook aan meedoen. De anderen werden even later opgehaald door hun gastouders en spendeerde de zondag met hun ‘nieuwe’ families. Sommigen gingen naar de stad en bezochten de beroemde game centers; anderen aten sushi aan de lopende band of zongen karaoke.

Maandag was de eerste ‘echte’ dag van het programma. Deze begon in een ander buurthuis met een korte homeroom. Dit is een (bijna) dagelijks moment aan het begin van de dag, waar Nederlanders en Japanners worden gescheiden en met hun begeleiders en medeleerlingen hun ervaringen delen. Dit is een waardevol moment waar leerlingen kunnen reflecteren op wat ze gezien- of gedaan hebben en wat de achterliggende redenen ervan zijn. Een goed moment om van de ervaringen te leren en even stil te staan bij de culturele verschillen.

Na de homeroom werd er een workshop origami gegeven; een Japanse vouwkunst. Na een oefenrondje vouwde iedereen zijn of haar eigen kraanvogel met papier en klei. Deze worden de komende tijd gebakken door de enthousiaste docenten en aan de leerlingen meegegeven als souvenir. Hierna aten de leerlingen een westerse lunch: pizza en patat, alsof ze weer even terug in Nederland waren.

Hierna werd de groep per bus naar een zen-tempel vervoerd waar ze een heuse workshop mediteren kregen. Een vriendelijke monnik leerde de leerlingen de belangrijke elementen van het zen-mediteren: ademhaling, houding en gedachten(beheersing). De grote uitdaging in deze meditatie is het enkel focussen op de ademhaling en het niet denken aan andere dingen. Door de ontstane stilte kon de groep geluiden van bijvoorbeeld de wind en de vogels horen. Ondanks dat die geluiden er voor aanvang van de meditatie ook al waren, werd men er nu pas bewust van.

De andere workshop in de tempel was de theeceremonie; een oeroude Japanse traditie waar de leerlingen die dag letterlijk van mochten proeven. Na een uitleg over de achtergrond en geschiedenis maakte iedereen ‘matcha’ thee voor zijn/haar partner en andersom. Hierna was de dag nog niet voorbij; een workshop ‘ikebana’ stond nog op het programma. Dit is een Japanse bloemschiktraditie waarbij bloemstukken met een diepere betekenis erachter worden gemaakt. Ook deze mochten de leerlingen mee naar huis nemen voor hun gastfamilies, die deze uiteraard met blijdschap van hun extra zoon/dochter in ontvangst namen. Kortom, de maandag was een dag vol traditionele activiteiten waar iedereen het naar de zin heeft gehad.

Dinsdag werd de hele dag gespendeerd op Hirado HS; een van de drie middelbare scholen die Hirado rijk is. De school voelt tegenwoordig een beetje verlaten; door de sterke vergrijzing van Hirado neemt de populatie steeds verder af, waarmee in de laatste jaren heel wat klaslokalen leeg zijn komen te staan. Desalniettemin waren de erg enthousiaste leerlingen aldaar erg fan van de Nederlanders. Ze kwamen steeds gedag zeggen en een aantal meisjes werden helemaal rood na een knuffel van de Nederlandse jongens.

Op de school werd ’s ochtends deelgenomen aan een gymles waar de jongens konden voetballen en de meiden met hun medeleerlingen een potje badminton speelden. Na de gym was het tijd voor een kalligrafieles. De Nederlanders maakte kennis met de moeilijke Japanse tekens en maakte met behulp van hun partner en andere behulpzame leerlingen van de school een mooie poster voor thuis. Sommigen schreven hun eigen naam en die van hun partner, gevolgd door de Japanse tekens voor vriendschap; een mooi aandenken van dit avontuur.

Na de les was het tijd voor de lunch, waar de Nederlanders hun goed gevulde lunchboxes opaten die door hun gastmoeders in de vroege morgen waren bereidt. Na de lunch was er een muziekles waar de groep een Japans lied leerde zingen. Ook voerde de Nederlanders na de les de ‘sukiyaki-song’ op. Dit Japanse lied werd vorig jaar aan de vorige leerlingen geleerd door dezelfde muziekdocent als dit jaar, waardoor de docent erg trots en enthousiast toekeek. De laatste les van de dag was verzorging. De leerlingen leerde een handmassage die voor o.a. reumapatiënten wordt gebruikt. Daarnaast leerde ze om te gaan met een rolstoel. Deze klas was de hekkensluiter van de dag. De avond wordt vrij besteed.

De leerlingen zijn nog tot 22 oktober in Hirado. De komende dagen zullen zich voornamelijk afspelen op de andere middelbare scholen van het eiland. Er staat een divers schema op het programma, met activiteiten variërende van een bezoek aan het insectenpark tot een lesje Japanse geschiedenis. Aanstaande vrijdag vindt de officiële welkomstceremonie met de burgemeester plaats op het stadhuis. Hier zal uiteraard weer verslag van worden uitgebracht.

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst tellen af voor het bijzondere uitwisselingsprogramma met Hirado Japan. (foto's)

Verslag Rick Borst secretaris, Stichting Hirado-Noordwijk. Foto's PR.