Datum: 25-09-2020 - 00:36
14
okt
'19
Franck van Graas uit Noordwijkerhout plaatst zich in Barcelona voor zijn 3e WK Ironman in 2020. (wedstrijdverslag + foto's)
Geschreven door BON en Franck van Graas

Franck van Graas plaatst zich voor zijn 3e WK Ironman in 2020. (wedstrijdverslag + foto's)

Noordwijkerhouter Franck van Graas mocht al twee keer eerder deelnemen aan de loodzware wedstrijd van de WK Ironman in Hawaii (zie verslag op BON). Zondag 6 oktober 2019 stond hij weer aan de start van een Ironman-wedstrijd en plaatste hij zich via deze wedstrijd in Barcelona voor de 3e keer voor de WK Ironman van 2020. Opnieuw een zeer knappe prestatie van Franck, hij heeft een wedstrijdverslag met foto's aan BON gestuurd van zijn belevenissen in Barcelona...

De Ironman is de naam van een serie wedstrijden van de klassieke lange-afstands triatlon. De wedstrijden binnen het Ironman-circuit gaan over de volgende klassieke afstanden: zwemmen over 3,86 km, wielrennen over 180,2 km en hardlopen over de marathonafstand (42,195 km). Alle 50/60 grote wedstrijden in het Ironman circuit die over de hele wereld plaatsvinden, fungeren als kwalificatiewedstrijden voor het jaarlijkse Ironman Wereldkampioenschap in Kailua op Hawaï.

Deelname van Franck van Graas aan de Ironman van Barcelona 2019:

Ik ben gek op doelen stellen en kijken wat er binnen je vermogen ligt om deze doelen te behalen. Het gekke is dat ik deze trip, naar de Ironman van Barcelona, geen echte doelen had gesteld. Gewoon de race doen waar ik vorig jaar de drive niet voor kon vinden.

Na Kona 2017 heb ik geen hele Ironman meer gedaan. Het was mentaal even op, dus rustig aangedaan maar. Na mijn vakantie in juni stuurde ik Frank Heldoorn een berichtje of hij een schema in elkaar kon zetten, zodat ik redelijk fit en goed de Ironman van Barcelona kon volbrengen.

Twaalf weken voorbereiding is een dunne basis, maar aan de slag gegaan en met welk resultaat? Deze race, ik denk dat ik in mijn leven nog nooit zo raar gespannen was voor een Ironman als dit keer! Alles op tijd weggebracht, nog even banden oppompen en bidons op de fiets, wetsuit aan en zitten. Had nog een half uurtje over, dus relax Franck zo vlak voor de start. In het startvak nog effe met Eddie Heldoorn praten, ik neem jouw voeten en jij neemt mijn voeten, en dat hebben we 4km lang vol gehouden.

Zwemmen was top maar wel 200 meter teveel volgens Garmin en Eddie, maar met 00:56:51 was de tijd top. Water uit en op de fiets, zie je weer mensen met fietsschoenen aan de 1 km lopen naar de start. Blijft een leuk gezicht. Anyway de taak was eerste ronde behoudend te fietsen, mijn hartslag zat hoog. Veel te hoog maar dat heb ik altijd net na het zwemmen, die zakt wel als ik 10km verder ben en dat klopte ook eerste ronden fietsen gingen goed. Had geen idee wat het “klimmetje” inhield maar als je 33km omhoog rijdt dan valt het klimmetje wel mee.

Terug naar de kust met 50+ naar beneden, jeetje wat gaat het hard. De tweede ronde voelde makkelijker aan, zat ongelooflijk goed in mijn zones te trappen en de heuveltjes op ging gewoon makkelijk. De fietstijd is met 04:35:26 WOW ! Zo snel heb Ik nog niet veel gereden. Hoop dat de marathon goed gaat. Ik kom Eddie tegen na 3-4km, zijn benen voelde al zwaar, ik liep toen nog erg makkelijk maar ik wist dat de loopbasis dun was. Niet te hard van stapel was het plan en proberen zo lang mogelijk rond de 5min de km te lopen.

Dat lukte goed tot ik na 21km zware benen kreeg en toen step by step Franck, breng jezelf thuis. Ik had geen idee hoe snel het ging en hoe ik in de race lag, dat vind je ook het minst belangrijk als je pijn hebt en hop naar die finish. Normaal vindt ik wel moraal na het 40km bord maar jeetje wat duurde die laatste meters lang. Toen eindelijk de finish... de tijd van 03:44:58 uur is niet echt een goede marathon.

Maar goed het voortraject was zo boven verwachting goed gegaan dat de overall finishtijd van 9:24:58 echt wel zeer zwaar boven mijn verwachting is uitgekomen. Mijn scoop was van tot 09:30 tot 10:30, maar 2e worden in de age group van 55 jaar..... In mijn hoofd heeft een Kona slot heel stiekem wel gespeeld maar dat met een tijd van om en nabij 9:45:00, is 9:24:58 echt WOW en dat met zo'n korte voorbereiding dat is wel mega boven alle verwachtingen.

Bedankt alle mensen die mij de afgelopen tijd hebben gesteund en geholpen om me fit aan de start te krijgen! @diofysio, Walter Pennekamp TAG Staro Nature’s Finest, Femke Rikken, HOKA ONE ONE en TeamFusion lieve supporters. Op naar het WK Ironman in 2020.

Foto's PR.