Datum: 23-01-2022 - 10:20

14
sep
'19
Open Monumentendag met 'Plekken van Plezier', 27 monumenten open in Noordwijkerhout, Noordwijk en De Zilk.
Geschreven door Redactie BON > Gidie Vogels

'Open Monumentendag' geopend door Prins Blackjack en Prinses Red Velvet en met een pros van De Buuf. (filmpje pros + update foto's).

Zaterdag 14 september vond onder prima weersomstandigheden de 33ste Open Monumentendag plaats, een landelijk evenement waaraan ook door de samenwerkende comités van Noordwijkerhout, De Zilk en Noordwijk weer volop aan mee gedaan werd. Dit jaar was het thema ‘Plekken van Plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier?...

De amusementswaarde van monumenten stond dit jaar centraal en dat betekende dat voor sommige monumenten de accenten nu eens op een andere manier werden gelegd. En om elkaars dorpen nog beter te leren kennen werden in de kernen van Noordwijkerhout en Noordwijk historische rondwandelingen met gids georganiseerd waar men zich met een mooie klassieke bus naar toe kon laten vervoeren.

Opening Noordwijkerhout/De Zilk:
In Noordwijkerhout vond de aftrap om 10:00 uur plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis/kantoor aan de Herenweg. Sylvia Steenbakkers (secretaris van NoVaTo) heette namens de organisatie van deze dag de aanwezigen van harte welkom waaronder wethouder De Jong van de gemeente Noordwijk bij de start van de Open Monumentendag. 

De organisatie had de bekendste prosser van Kokkerhout 'De Buuf' gevraagd om met een kleine pros in te gaan op het thema van de Open Monumentendag van 2019 'Plekken van plezier' en natuurlijk ging het grootste gedeelte van de pros over.....monumenten in de Buuf breedste zin van het woord! Klik hier voor het filmpje met de pros.

Vervolgens toog het gezelschap naar buiten alwaar voor het gemeentehuis/kantoor, een 'Plek van Plezier' voor veel carnavalvierders, Prins Black Jack en Prinses Velvet van de Carnavalsvereniging De Kaninefaaten de vlag van de Open Monumenten in de mast hesen en daarmee de start gaven aan de Open Monumentendag van 2019 in Noordwijkerhout en De Zilk.

De opening van de Open Monumentendag in Noordwijk vond plaats om 10.00 uur in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen in aanwezigheid van wethouder Sjaak van den Berg.  Mede door het mooie weer maakten veel mensen van deze dag om per fiets de maar liefst 27 open monumenten in Noordwijkerhout, De Zilk en Noordwijk te bezoeken.

De Open Monumenten in Noordwijkerhout en De Zilk waren (klik op de link voor meer info > foto's BON in de fotogalerij):
* De Witte Kerk.
* De kapellen van St. Bavo en Sancta Maria: in beide kapellen was er een kleine tentoonstelling. (foto's)
* De expositieruimte van NoVaTo.
Café Van der Geest Zeestraat 7 met een kleine expositie van de Kaninefaaten. (foto's)
De Hoogeveense molen.
Het gemeentehuis met een tentoonstelling. (foto's opening)
* Sint Victorkerk
* Sint Jozefkerk
* Heilig Hartkerk in De Zilk
Café de Halve Vleet in De Zilk met een tentoonstelling van Genootschap Oud De Zilck. (foto's)

Foto's BON.