Datum: 05-07-2020 - 22:41
12
sep
'19
Wethouder Sjaak van den Berg reikt dichtbundel uit aan deelnemers Taalcafé Bibliotheek Noordwijkerhout.
Geschreven door Bibliotheek Noordwijkerhout

Wethouder Sjaak van den Berg reikt dichtbundel uit aan deelnemers Taalcafé Bibliotheek Noordwijkerhout. (foto's)

Op 15 maart 2018 werd in de Bibliotheek Noordwijkerhout het startsein gegeven voor het Taalcafé in Noordwijkerhout. Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor iedereen die met taal bezig is en richt zich op mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn en hiermee willen oefenen. Door met elkaar in gesprek te gaan helpt men elkaar verder. De gesprekken kunnen over van alles gaan...

Soms praat men in het taalcafé over een thema, dat door een van onze vrijwilligers of door de bezoekers is bedacht. Andere keren kletst men gezellig met elkaar over van alles en nog wat. Iedere week is er een Taalcafé en daar maken 7 tot 10 deelnemers per keer gebruik van.

Van 9 t/m 13 september hebben de wekelijkse Taalcafés van de Bibliotheek Bollenstreek een ‘feestelijk’ taalcafé in verband met de week van de alfabetisering. Dit is ook hèt moment om het Taalhuis in het zonnetje te zetten. Dit jaar hebben de Taalcafé deelnemers met elkaar een dichtbundel samengesteld.

Op donderdagochtend 12 september werd tijdens de bijeenkomst bij één van de Taalcafés, in de bibliotheek van Noordwijkerhout, de dichtbundel door wethouder Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk uitgereikt aan alle deelnemers. Iedere deelnemer las een gedicht (ook met het onderwerp Noordwijkerhout!) voor aan alle aanwezigen in het bijzijn van de wethouder. 

De dichtbundel is geschreven aan de hand van het thema van de week van de alfabetisering, namelijk: durf te dromen. Alle Taalcafés hebben in het voorjaar hard gewerkt aan allerlei soorten gedichten. Van elfjes tot haiku’s en verschillende rijmschema’s. Op ieder taalniveau kun je wel een gedicht maken. Er zijn gedichten gemaakt over het thuisland (dromen over vroeger), over hoe men het hier vindt in de Bollenstreek en over toekomstdromen en plannen in Nederland.

Door te spelen met de taal leren de deelnemers nieuwe woorden en invalshoeken van het Nederlands en beleven ze ook plezier aan het leren van de taal, wat helemaal past in de doelstelling van de taalcafés. Het voorwoord van de dichtbundel is geschreven door Geke van Velzen (directeur-bestuurder van Stichting Lezen&Schrijven) en het dankwoord door Bibliotheek Bollenstreek directeur Hans Portengen.

De dichtbundels worden tijdens het Noordwijks boekenbal op 27 september verkocht. De opbrengsten van de dichtbundel en van de benefietavond zullen geheel ten goede komen voor het Taalhuis. Meer informatie over het Noordwijks boekenbal vindt u op www.bibliotheekbollenstreek.nl/boekenbal.

Foto´s BON.