Datum: 08-08-2020 - 10:22
11
sep
'19
Brief in opspraak zijnde buurtapp Nextdoor ook in Noordwijkerhout verspreid.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Brief in opspraak zijnde buurtapp Nextdoor ook in Noordwijkerhout verspreid.

In verschillende buurten van Noordwijkerhout is een brief verspreid die de geadresseerde uitnodigt lid te worden van Nextdoor en als je op internet zoekt zie je dat deze buurtapp op dit moment flink in opspraak is. De politie en de Consumentenbond en het TV-Programma Radar (Nextdoor zo lek als een mandje) manen mensen alert te zijn bij het downloaden van de app. In de uitnodigingsbrief...

lijkt het alsof een buurtgenoot de oproep doet lid te worden. Er staat ook vaak een naam vermeld. Maar door meldingen uit het hele land blijkt dat deze mensen vaak niet weten van het bestaan van de brief, laat staan dat ze die zelf hebben gestuurd.

De app lift mee op de populariteit van buurtpreventiegroepen op Whatsapp. Wie zich inschrijft, verstrekt volgens de voorwaarden van het bedrijf ook allerlei persoonlijke gegevens, van naam, adres en telefoonnummer tot aan profielfoto toe.

Volgens het tv-programma Avro/Tros Opgelicht geven mensen die de app hebben gedownload toestemming hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor promotionele doeleinden. Tot aan het posten van berichten uit naam van de gebruiker toe, die daar dus geen weet van heeft.

Bij de politie in heel Nederland komen klachten binnen over de app. Mensen die zien dat hun naam zonder hun medeweten is gebruikt in de uitnodigingsbrief zeggen aangifte te doen van identiteitsfraude.

Verschillende politiekorpsen waarschuwen mensen vooral alert te zijn. "Dat geldt voor Nextdoor, maar ook voor soortgelijke apps. Lees altijd goed de gebruikersvoorwaarden door. En let erop welke persoonlijke gegevens je afstaat voor gebruik."

Bron: Consumentenbond, Radar, Avro/Tros Opgelicht.