Datum: 23-01-2022 - 06:17

11
sep
'19
Minister De Jonge bezoekt Topaz Munnekeweij in Noordwijkerhout.
Geschreven door RVWO

Minister De Jonge bezoekt Topaz Munnekeweij.

Een jaar geleden ging in de regio Leiden de vernieuwende praktijk-leerroute Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs® (RVWO) van start. Op woensdag 11 september bracht minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een werkbezoek aan woonzorgcentrum Topaz, locatie Munnekeweij, in Noordwijkerhout om te horen wat er in het afgelopen jaar veranderd is, dankzij RVWO....

Ook kreeg de minister de publicatie ‘Radicale vernieuwing zorgonderwijs’ uitgereikt.

Zorgorganisaties ActiVite, DSV|verzorgd leven en Topaz voeren in samenwerking met mboRijnland en LOI Hogeschool de praktijk-leerroute RVWO uit, met ondersteuning van LOC Waardevolle zorg. Het afgelopen jaar zijn zo’n honderd mbo- en hbo-studenten begonnen aan hun opleiding. De eerste ervaringen lijken positief; hoewel nog niet alles perfect loopt. In september ontvangen de eerste studenten hun diploma. En in oktober gaat alweer een volgende groep van start.

In gesprek
De minister was benieuwd naar de ervaringen. Eerst heette Lia de Jongh, voorzitter van de raad van bestuur van Topaz, hem van harte welkom in Munnekeweij. Daarna ging de minister onder leiding van Mieke Hollander, initiatiefnemer van RVWO, in gesprek met studenten, betrokken medewerkers van de drie zorgorganisaties en de voorzitter van de cliëntenraad van Munnekeweij over vragen als: Waarin verschilt deze praktijk-leerroute van reguliere zorg- en welzijnsopleidingen?

Hoe is het om te pionieren in het zorgonderwijs? En wat zijn de raakvlakken met de landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties? Maar bovenal: wat schiet de bewoner ermee op en helpt dit nieuw personeel aan te trekken?

Vervolgens bezocht de minister twee bewoners van Munnekeweij om te horen wat zij dagelijks merken van de nieuwe manier van opleiden. Sluiten zorgmedewerkers bijvoorbeeld beter aan op de wensen van bewoners en hebben zij meer oog hebben voor welzijn, zoals ze geleerd hebben tijdens hun opleiding?

Inspirerende publicatie
De minister kreeg ook het eerste exemplaar aangeboden van de publicatie ‘Radicale vernieuwing zorgonderwijs’, een initiatief uit de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. De organisaties die betrokken zijn bij RVWO zijn trots dat hun verhaal hierin is opgetekend.

Maar ook inspirerende voorbeelden uit Friesland, West-Brabant en Zeeland komen erin aan bod. In de publicatie zijn ook antwoorden te vinden op de vragen die tijdens het werkbezoek van de minister centraal stonden. De publicatie is gratis te lezen via www.radicalevernieuwing.nl/themas/onderwijs.

Samen kom je verder
In een tweede gespreksronde bespraken de bestuurders van de deelnemende organisaties tot slot met de minister waarom het zo belangrijk is om te werken aan vernieuwend onderwijs vanuit de zorg en het onderwijs samen, wat de voorbeelden uit de publicatie zo vernieuwend maakt, hoe deze voorbeeldprojecten bijdragen aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek in de zorg én wat er nodig is in de toekomst om het proces van vernieuwing te versnellen.

Fotografie Buro JP. 
Op de foto is minister De Jonge in gesprek met mevrouw Griekspoor, bewoner van verpleeghuis Topaz Munnekeweij in Noordwijkerhout.