Datum: 04-07-2020 - 18:40
16
aug
'19
Brenda uit Noordwijkerhout en Michiel uit Noordwijk op een bijzondere ma'nier' voor altijd verbonden met elkaar.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Brenda en Michiel op een bijzondere ma'nier' voor altijd verbonden met elkaar.

Het was in 2012 dat Michiel van der Rhee (41) uit Noordwijk van de doktoren de trieste mededeling te horen kreeg, dat hij een kwaadaardige vorm van botkanker had die zich ook in één van zijn nieren had genesteld. De doktoren besloten daarop om de tumor en de nier te verwijderen en kreeg hij als verdere behandeling nog een hele zware chemokuur van 42 weken te verwerken...

Dit bleek achteraf ook een negatieve invloed te hebben op de werking van de overgebleven nier van Michiel. In de jaren daarna kreeg dat steeds meer invloed op de gezondheid van hem. Op een gegeven moment bleek uit een onderzoek in het ziekenhuis, dat hij nog maar 5% nierfunctie had. Door de sterke wil en positieve houding van Michiel bleef hij tot het laatste moment zijn werk en passie volgen, de muziek.

Als mede-eigenaar van de muziekschool House of Music in Katwijk, waar hij actief is als zangdocent, is hij daarnaast ook actief in verschillende bandjes. Uiteindelijk werd in overleg met de arts in het LUMC in Leiden de beslissing genomen dat Michiel een nieuwe nier nodig had. Helaas is er een lange wachtlijst van een paar jaar en was de tijd bijna aangebroken dat hij wellicht 3 á 4 keer in de week aan de nierdialyse zou moeten.

Nierdialyse heeft een enorme impact op iemands sociale leven en veelvuldig gebruik maken van de dialyse heeft op termijn gevolgen voor je gezondheid. Hiermee wordt de kans op succes bij het plaatsen van een donornier, als deze beschikbaar zou komen, ook steeds kleiner. Het vooruitzicht van de lange wachttijd en de nierdialyse maakte dat Michiel op zoek ging naar een gezonde nier van een levende donor.

Als eerste wordt dan gekeken of er in de familie iemand is met dezelfde bloedgroep (in zijn geval bloedgroep O) en natuurlijk of de wil er is om een nier af te staan én of de gezondheid van de betreffende persoon het toelaat. De bloedgroep van Michiel is minder makkelijke bloedgroep om te matchen en zo was er ook niemand in de familie met dezelfde bloedgroep. Opnieuw een teleurstelling maar hij liet zich niet zo maar uit het veld slaan.

Michiel had de kracht al ervaren van de social media in 2012, via Facebook hield hij zijn vrienden en muziekvolgers op de hoogte over zijn strijd tegen kanker. De CD-release van zijn band in Paradiso vond plaats op de dag voor hij de operatie moest ondergaan, waarbij zijn nier en tumor werden verwijderd. Door Facebook waren de fans snel op de hoogte. 

De reacties en medeleven op zijn berichten destijds waren toen voor hem een enorme steun en hij overlegde met zijn arts of hij Facebook niet zou kunnen gebruiken om een donor te vinden die hem zou kunnen helpen. Geen eenvoudige stap voor Michiel om op deze bijzondere manier een ander mens om hulp te vragen, maar het water stond hem in 2018 zó aan de lippen dat hij na veel aarzeling toch een oproep plaatste op Facebook:

'Beste facebookvrienden, dit is een vraag die ik nooit aan iemand had willen stellen in mijn leven, maar ik heb geen keus. Mijn nier functioneert bijna niet meer. Nu willen mijn familieleden hun nier afstaan maar de bloedgroep komt niet overeen. Maar aangezien er haast bij is, hoop ik via Facebook een eventuele donor te vinden. Nu begrijp ik dat dit niet zomaar een vraag is, uiteraard verwacht ik niets, ik kan alleen hopen. Graag delen. Liefs Michiel.'

Tot Michiels stomme verbazing melden zich maar liefst vier mensen via een persoonlijk bericht (PB). Eén daarvan was de moeder van een leerlinge van hem (die hij al 4/5 jaar lang zangles gaf) en Michiel ook geregeld zag optreden met zijn band. Die moeder is Brenda van der Linden (47) uit Noordwijkerhout en zij las op 20 september 2018 de Facebook-oproep van de zieke Michiel en bedacht zich geen moment, haar gevoel zei onmiddellijk dit moet jij 'Brenda' voor hem gaan doen.

Na onderzoek bleek Brenda van de vier de beste match te zijn. Het gevoel wat Brenda gelijk al na de oproep had, dat zij degene was die Michiel ging helpen met een gezonde nier van haar, kon hiermee doorgang vinden. Haar man Kees en twee dochters hebben, ondanks dat een operatie ook voor een gezond mens altijd een risico inhoudt, volledig achter de beslissing van Brenda gestaan. Zij hebben Brenda en Michiel net als hun beide ouders bij alles enorm ondersteund.

Het viel Michiel best zwaar dat hij aan een gezond mens zoiets ingrijpends moest vragen om hem te helpen. Brenda gaf bij Michiel aan dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, wat er ook gebeurt 'ik neem het zoals het komt'. Beide gaven ook aan dat ze steeds het geloof hebben gehad in een goede afloop.

Brenda moest in november vervolgens een heel uitgebreid onderzoek ondergaan of ze gezond genoeg was om de operatie als donor te doorstaan. Wat hierbij ook meespeelt is dat doktoren het ethisch niet verantwoord vinden om in gezond lichaam te opereren, de reden moet dan ook heel echt verantwoord zijn. Uit het onderzoek kwam alleen naar voren dat haar HB-gehalte in haar bloed te laag was, maar dat kon snel worden opgelost door meer ijzer tot zich te nemen.

Bij onderzoeken van Michiel kwam helaas in december naar voren dat zijn hartfunctie niet meer 100% was, een slagader in zijn hart bleek voor 80% dicht te zitten. Hij werd daaraan eerst geholpen om risico's bij de transplantatie te voorkomen en ook omdat er een wachtlijst was om de operatie van de transplantatie uit te voeren.

De operatie stond gepland voor maart 2019 en uiteindelijk heeft deze op 14 maart plaatsgevonden en dat is, ook weer heel bijzonder, 'Wereld Nieren Dag' een dag die jaarlijks terugkeert op de 2e donderdag in maart. Na een paar intensieve en voorbereidende maanden waarbij het voor Michiel wel steeds spannender werd, want zijn nier functioneerde nog maar voor 5% en de tijd kwam er aan dat hij aan de nierdialyse zou moeten als het nog lang ging duren. Door heel gezond te leven en een bijzonder streng dieet te volgen en medicijnen met daarbij een enorme wilskracht, heeft hij dat weten te voorkomen tot aan de operatie.

Brenda ging als eerste de OK in en dat was voor Michiel een hele spannende tijd want hij was bezorgd hoe zij de operatie zou doorstaan. Brenda doorstond de operatie goed en daarna moest zij weer een tijd wachten hoe het Michiel zou vergaan in de OK. Op het einde van de dag kwam het verlossende woord van de doktoren, ook bij Michiel was de operatie van de transplantatie geslaagd en de nieuwe nier begon gelijk zijn werk goed te doen.

De volgende dag kon de dokter al melden dat de nier van Brenda bij Michiel voor 100% in functie was. Emotioneel was het weerzien toen Michiel met bed en al de kamer van Brenda werd ingereden, een ervaring van een andere dimensie en natuurlijk van enorme blijdschap dat voor beide de operatie geslaagd was.

Brenda mocht de maandag in de week daarna alweer naar huis. De eerste dagen na de operatie denkt Michiel ongeveer dat ie over een flat heen kan springen, zo goed voelt hij zich. In al die jaren is hij steeds een stapje achteruit gegaan in zijn gezondheid en dacht dat hoe hij zich toen voelde normaal was. Dan is wel een hele vreemde gewaarwording als je je ineens weer zo ontzettend goed voelt, maar Michiel werd zich ook gelijk bewust dat ie de afgelopen jaren toch wel erg ziek is geweest.

Maar helaas volgt voor Michiel na een paar dagen toch de terugslag. Bij het drinken verslikte hij zich en na een hoestbui liep hij een zenuwkneuzing op. Hij mocht die woensdag daarop wel naar huis toe, maar heeft nog 14 dagen met heel veel pijn veelal op bed gelegen. De zware pijnstillers die hij hiervoor moest slikken en het afkicken daarvan, zorgde voor een grote impact op zijn herstel.

Ook het instellen van de medicijnen die moeten voorkomen dat zijn nieuwe nier afstoot, verloopt niet helemaal soepel. Concentratieproblemen, intense moeheid, angst en somberte zitten hem duidelijk in de weg. En daar wordt hij niet blij van: 'Ik wil zo graag door met mijn leven.'

Het nu vijf maanden durende herstel doet hij nog steeds bij zijn ouders thuis in Noordwijk. Hij heeft nog niet alle energie terug die hij zou willen, maar zoals hij zelf en de dokter zegt, je moet geduld hebben, want het lichaam moet zich gaan herstellen van de zware jaren achter hem. Gelukkig is Michiel een knokker van karakter en een positief ingesteld mens. Hij is ondertussen wel weer aan het werk gegaan als zangdocent. Sinds kort heeft hij ook het sporten weer opgepakt wat hem erg goed doet en ook heel belangrijk is voor zijn herstel.

Afgelopen zondag was hij zelfs weer te zien bij een optreden van Noordwijkerhout Culinair op De Steeg, waar de bezoekers konden genieten van de muzikale klanken van zijn band The Beards (zie foto). 'Maar ik ben er nog niet hoor. Het is steeds uitproberen waar mijn grenzen liggen. 'Waar uiteindelijk de grens ligt zal de toekomst uit gaan wijzen' geeft Michiel aan.

Brenda heeft een goed genezingsproces van de operatie achter de rug, waarbij ze eenmaal thuis heel goed naar haar lichaam heeft geluisterd, veel rust heeft genomen en heel veel slapen deed haar goed. Waar ze eigenlijk nog het meeste last van heeft gehad is de vermoeidheid van de narcose, maar verder voelt ze zich op dit moment prima.

Michiel wil graag nog het volgende kwijt 'Ik zal nooit vergeten wat Brenda als donor voor mij gedaan heeft. Het is niet uit te leggen wat voor een band ik met haar heb gekregen, een soort familielid heb ik erbij. Zij zorgt ervoor dat ik door kan met leven. Ik zal nooit vergeten wat ze voor me gedaan heeft. Ik ben haar zo dankbaar!'

Als antwoord hierop geeft Brenda aan dat ze super trots is dat ze Michiel heeft kunnen helpen en dat ze blij is dat het beetje bij beetje de goede kant op gaat met hem. Ik was een vrouw met twee gezonde nieren en heb ik nu nog steeds een gezonde nier over waar ik prima 100 mee kan worden.

Het is toch een heel mooi gegeven om voor een ander mens iets te kunnen betekenen in het leven. De band die er door dit gebeuren nu tussen Michiel en mij op deze bijzondere manier is ontstaan, gaat nooit meer over. Het is net of ik er een jongere broer heb bijgekregen; aldus een lachende Brenda.

Wilt u meer informatie over de Nierstichting en het goede werk wat ze doen dan kunt op hun website terecht en u kunt daar ook alle info vinden over nierdonatie, klik hier. De nationale collecteweek van de Nierstichting is van 15-9-2019 t/m 21-09-2019.

Foto's BON.