Datum: 17-01-2022 - 11:29
02
aug
'19
Eikenprocessierups: gemeente hangt feromoonvallen op.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Eikenprocessierups: gemeente hangt feromoonvallen op.

Deze zomer is er veel overlast van de eikenprocessierups. Ook in de aangrenzende gemeenten van Noordwijk zijn deze rupsen gesignaleerd. Tot op heden zijn er nog geen nesten in Noordwijk, Noordwijkerhout of de Zilk aangetroffen. Maar de kans is groot dat de eikenprocessierups ook binnen onze gemeentegrenzen de kop opsteekt...

Medewerkers en aannemers van de gemeente letten al een tijdje extra goed op, zodat we tijdig actie kunnen ondernemen.

Verbeterde monitoring
Om beter te kunnen monitoren is de gemeente begonnen met het ophangen van zogenaamde feromoonvallen. Hiermee worden door de vrouwelijk feromoongeur de mannelijke vlinders gelokt en gevangen. De vallen bevatten dus geen gif en trekken weinig tot geen andere insectensoorten aan.

eikenboom met feromoonvalMet deze vallen vangen we de (nacht)vlinders die voortkomen uit de eikenprocessierupsen. In Noordwijkerhout en de Zilk hangen her en der vallen, de kernen Noordwijk Binnen en Noordwijk aan Zee en overige delen van het buitengebied volgen binnenkort.

Tot aan het einde van de zomer
De nachtvlinder is tot aan het einde van de zomer actief. Tot en met deze periode blijven de vallen hangen. De vallen worden met enige regelmaat gecontroleerd. Wanneer medewerkers van de gemeente geen nachtvlinders in de vallen aantreffen, weten zij dat daar nog geen eikenprocessierupsen zijn.

Bestrijding tijdig opstarten
Daar waar ze wel aangetroffen worden, laat de gemeente in het komende voorjaar door medewerkers extra monitoren. Ook wordt de bestrijding tijdig opgestart. Zo proberen we de overlast voor te zijn.

Onderzoek om overpopulatie te voorkomen
Verder wil de gemeente onderzoek doen naar passende maatregelen die een overpopulatie van de eikenprocessierups voorkomen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het bevorderen van natuurlijke vijanden door speciale bloem- en bloembollenmengsels toe te passen en nestkasten voor vogels op te hangen.

Meer informatie over de eikenprocessierups
Veel informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de website van het Kennisplatform Processierups. Op deze website worden allerlei vragen beantwoord, bijvoorbeeld welke soorten bomen gevoelig zijn voor eikenprocessierupsen.