Datum: 14-08-2020 - 16:51
25
jul
'19
Gemeente Noordwijk legt hogere dwangsom op voor illegale bewoning Gieterij, eigenaar uit Noordwijkerhout opnieuw naar de Raad van State.
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Gemeente legt hogere dwangsom op voor illegale bewoning Gieterij, eigenaar opnieuw naar Raad van State.

De Raad van State gaat op verzoek van de eigenaar van een bedrijfspand aan de Gieterij op industrieterrein Gravendam, zich opnieuw buigen over aan de hem opgelegde dwangsommen door eerst gemeente Noordwijkerhout en nu door de gemeente Noordwijk tot een maximum van € 50.000,-. Volgens de gemeente is de bedrijfswoning boven het bedrijfspand zonder vergunning opgesplitst...

en dat mag niet (voor de eigenaar, zoon en de verhuur aan een werknemer). Noordwijkerhout eiste daarom al eerder € 20.000,- aan dwangsommen, omdat de verhuur van de ruimte illegaal zou zijn geweest.

De eigenaar stapte vorig jaar ook al naar de Raad van State maar verloor de zaak en dat kostte hem dus € 20.000,-. Maar omdat de dwangsom volgens de gemeente Noordwijk niet heeft geholpen, legt men hem nu een nieuwe dwangsom van € 10.000,- per maand op met een maximum van € 50.000,-

De gemeente zegt steeds dat het een bedrijfswoning is, maar in de bouwvergunning van 1998 staat daar niets over; geeft de eigenaar aan. De gemeente geeft toe dat de vergunning niet helder is, maar het bestemmingsplan aldaar staat verhuur van een bedrijfswoning aan derden gewoon niet toe.

Hij beschuldigt de gemeente ook van het meten met twee maten, want aan de Gravendamseweg en Leidsevaart heeft de gemeente eerder appartementen gelegaliseerd. Hij beroept zich dan ook bij de Raad van State op gelijkheidsbeginsel. De gemeente vindt de situaties niet vergelijkbaar, omdat deze aan de rand van het bedrijventerrein Gravendam liggen. Maar de eigenaar vindt dat hij ook aan de rand zit.

De Raad van Sate doet later opnieuw uitspraak in deze zaak.

Bron Leidsch Dagblad.