18
jul
'19
Culturele spiegels van vier kunstenaars (waaronder Natacha Hulsebosch) sieren Noordwijkse boulevard. (foto's)
Geschreven door Noordwijk Marketing

Culturele spiegels van vier kunstenaars (waaronder Natacha Hulsebosch) sieren Noordwijkse boulevard. (foto's)

Vandaag onthulde wethouder Sjaak van den Berg de panelen ‘Cultuur Verbindt’ op de Koningin Wilhelmina Boulevard. De vier culturele spiegels nodigen uit om te bewonderen, om je mee te verbinden en om mee op de foto te gaan. De spiegels tonen kunstuitingen van Natacha Hulsebosch uit Noordwijkerhout en Henriette Roland Holst, Joke C. Bos, Janieck Devy en Max Liebermann uit Noordwijk...


of verbleven zij langere tijd in Noordwijk. Cultuur Verbindt is in vele verschijningsvormen het hele jaar zichtbaar in Noordwijk. ‘Prachtig dat iedereen zich vanaf vandaag ook letterlijk met cultuur verbinden via deze bijzondere culturele spiegels’, aldus Sjaak van den Berg. ‘Ik ben er enorm trots op dat deze zeer diverse vier, eigenlijk vijf kunstenaars uit Noordwijk op deze manier zichtbaar zijn.’

Het idee
Je staat oog in oog met een kunstuiting van een Noordwijkse kunstenaar, je ziet jezelf in de spiegel en je bent een met de omgeving. De getoonde kunstuitingen weerspiegelen ook de tijd en de sfeer waarin ze zijn gemaakt en geven meer informatie over de kunstenaar en het kunstwerk. Het visuele schouwspel dat de spiegel oproept, geeft een extra dimensie aan het kunstwerk.

De kunstenaars
* Henriette Roland Holst, belangrijk en invloedrijk schrijfster rond de twee wereldoorlogen uit Noordwijk Binnen, is door Noordwijks beeldend kunstenaar Joke C. Bos in sepia vastgelegd. Dit kunstwerk maakte zij in het kader van Noordwijk, 150 jaar badplaats.

* Max Liebermann, de bekendste Duitse impressionistische schilder had een Noordwijks hart en verbleef de zomers van 1905 en 1913 in Noordwijk waar hij 127 van zijn schilderijen heeft gemaakt. Noordwijk heeft ook de Max Liebermann route met 23 replica’s van zijn werken tentoongesteld.

* Janieck Devy, van acteur als Pluk van de Petteflet naar succesvol zanger en liedjesschrijver. In de zomer van 2015 brak hij door met het nummer ‘Reality’, dat hij samen met de Belgische dj Lost Frequencies heeft gemaakt en wekenlang in de Europese hitlijsten op nummer 1 heeft gestaan.

* Natacha Hulsebosch, Noordwijkerhouts beeldend kunstenaar werd bekend met haar Beatrix uit 2013, gemaakt in het kader van 75 jaar Beatrix. Op dit moment is haar versie van de Schuttersgilde uit de Nachtwacht onderdeel van de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum, waar uit ruim 8000 inzendingen uit 95 landen 575 kunstwerken zijn geselecteerd. Nog tot en met 15 september te bewonderen.

De culturele spiegels zijn in opdracht van de gemeente Noordwijk en Noordwijk Marketing ontwikkeld en vormgegeven door 52 graden noorderbreedte.