Datum: 13-08-2020 - 01:33
18
jul
'19
Dagboek Piet Beelen uit Noordwijkerhout 'Nijmeegse Vierdaagse 2018'. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek (4) Piet Beelen Vierdaagse Nijmegen 2019: Dag 3, de dag van Groesbeek, de 7 heuvelen en…de dag van Jaap! (foto's)

De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 6e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht. Piet loopt dit jaar in het grote gezelschap...

van zijn zoon Sjoerd, dochter Jenny en vrienden Jaap en Ronald, zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts...... (en daarnaast met nog 47.000 andere deelnemers) de dagelijkse tocht van 50/40/30 km lopen.

Dagboek (4): Dag 3, de dag van Groesbeek, de 7 heuvelen en…de dag van Jaap! (foto's)

Om 3 uur gaat de wekker en staan we kreunend en steunend op, wat is het weer vroeg. Ronald heeft gisterenavond nog even de reis naar het westen gemaakt voor de diploma uitreiking van zoon Wouter en was om 22:30 terug op de camping, er bleef dus niet veel slaaptijd voor hem over.

De gebruikelijke routine carrousel draait op volle toeren, broodje, water in de tas, de zouttabletten in de tas en dan snel op de fiets richting Wedren om daar een kop koffie te scoren voordat we de Radboud route nemen om Nijmegen uit te gaan lopen richting Malden.

De benen zijn goed maar ik ben nog niet enthousiast, dag 3 is meestal een taai klusje. Na het Radboud treffen we de heren vd Ploeg, Hans sluit meteen aan bij Sjoerd en samen zetten ze hun motor op volle toeren en lopen bij ons weg. We kletsen nog even met Fred en Tom, de ervaringen van de afgelopen dag worden gedeeld waarna we vervolgens afscheid nemen en op zoek gaan naar Sjoerd en Hans.

In Malden treffen we Monique van Maris die daar op de camping staat, we lopen zo hard dat ze net aan een fotootje van ons kan schieten. Langs het Maaswaal kanaal lopen we richting Mook, het lijkt of de benen iets zwaarder worden maar dat zou ook heel goed kunnen komen doordat we richting Limburg lopen, toch wel een soort van barrière in het hoofd.

Jenny is ondertussen met buurman Jan richting de start en maakt zich op voor een mooi dagje, gisterenavond nog even een forse blaar in laten pakken door de Camping Fysio dus die gaat als het goed is vanzelf vandaag.

Het plan is om vandaag eerst 26 km onder de schoenen door te laten gaan en een pauze in te lassen in de buurt van Gennep, dat plan kan de prullenbak in want in Plasmolen worden de benen zwaar en is het tijd voor koffie, met een kleine 20 km op de teller zakken we onderuit en laven ons aan maar liefst 2 bakkies (Jaap een colaatje, als hij koffie gaat drinken moeten we waarschijnlijk een ambulance bellen)

Na deze stop is de opstart voor mij wat moeizaam, ik merk dat de benen niet echt willen, ik heb waarschijnlijk een blikje karakter nodig vandaag. Jaap daarentegen beleefd een superdag, alle pijn van de afgelopen 2 dagen is hij kwijt en hij loopt als een jonge hinde door het peloton te rennen. Hans is daar blij mee en sluit graag bij hem aan. Ik volg op afstand, samen met Ronald en Sjoerd en zo gaat het via Milsbeek en Gennep naar Ottersum waar we bij Bakker Arts de lekkerste worstenbroodjes kunnen kopen. De pauze komt niets te laat, ik loop al heel even op het tandvlees en Sjoerd is er ook even klaar mee. Ronald heeft nog goede benen en Jaap en Hans, die zijn niet te stoppen!

Na Ottersum is het tijd voor de saaiste lus der lussen, het wordt Stoempen… Sjoerd en ik zoeken de oortjes op, K&G uit Leiden heeft een uitvoerig mars repertoire op spotify dus ieder een oortje in en marcheren maar terwijl we elkaar motiveren om te proberen nog enigszins tempo uit de benen te persen.  

De samenkomst met de 40 km en gelijk daarna de St Jansberg blijkt de trigger om onze reserves aan te spreken en op volle kracht beklimmen we de zwaarste Col van vandaag. De afdaling gaat nog enigszins soepel zodat nog redelijk makkelijk Grafwegen en Breedeweg bereikt wordt en we Jaap en Hans achterhalen en aanschuiven voor de 3e pauze. Sjoerd wil graag nog even doorlopen naar Groesbeek, omdat daar een bezoek gepland staat aan Kwaliteit In Muziek, speciaal voor Sjoerd naar Groesbeek afgereisd, dus dat mag hij niet laten schieten!

Wij pauzeren nog even met een lekker colaatje en gaan dan ook richting het kolkende Groesbeek, een enorm feest is hier weer losgebarsten, wat is dit toch een geweldig evenement, alles positief en het is vandaag weer enorm gezellig en daar gaat het toch om. Ronald treft een oom en tante in Groesbeek die graag even poseren voor een fotootje op Blikop. Middenin Groesbeek staat Sjoerd te kletsen met zijn bezoek, we pikken hem op en maken ons klaar voor de 7 heuvelen weg.

Bovenop de 1e heuvel staat Gidie met zijn Blikop banner te wachten dus we trekken de shirtjes recht en lopen we zo stoer mogelijk naar onze hoofdsponsor. Een heerlijk koud drankje van de Raetskamer is ons loon voor hard werken, we houden een korte pauze, delen wat ervaringen en peilen de 1e reacties op deze 'schrijvelaarijtjes'. Dan nog even gauw op de foto. We staan weer moeizaam op (althans, ik) en maken ons op voor de laatste etappe. Sjoerd wacht bij Gidie op zijn grote zus en hoopt dat zij hem naar de finish kan begeleiden, het vuur is er even uit bij hem, de benen vermoeid, de voeten pijnlijk en de spirit is even verhuisd naar de wandeltas.

Ik loop met Hans en Jaap richting heuvel 2, de turbo kan er zowaar op dus op vol tempo knallen we over de laatste 2 heuvels richting Berg en Dal, Ronald moet lossen en vind het even goed zo. Berg en Dal maakt er weer een mooi feestje van, we genieten er een beetje van, maar hebben alle aandacht bij het tempo, Nijmegen is in zicht. Door de smalle straten proberen we nog enigszins in beweging te blijven, om ons heen opvallend veel jonge kinderen die 30 en sommige zelfs 40 kilometer lopen, allemaal toppers! We delen complimenten uit en aan de glunderende koppies te zien is het voortbestaan van de Nijmeegse vierdaagse nog voor jaren gegarandeerd!

We komen aan op de Wedren, dolgelukkig wissel ik mijn stempelkaart om, ik ben er, vandaag was het afzien, AFZIEN in hoofdletters. Met Hans en Jaap pak ik een koude Radler en toast op onze zwaar bevochten prestatie. Ronald volgt een kwartiertje later, het is ook voor hem erg zwaar geweest is aan zijn gezicht af te lezen. 'Kei kapot' zoals de Brabanders zeggen gaan we richting fiets, Jaap oogt nog fit, het is zijn dag en dat is hem gegund, die kan mooi de afwas doen vanavond!

Sjoerd wordt door zijn grote zus richting de finish geloodst, ook deze twee bikkels hebben afgezien vandaag, waarbij Jenny degene is die het frist oogt, mooi .... want er moet er ook 1 afdrogen!

De quote van vandaag werd vanmorgen al gehoord in het peloton “je kunt hier niet winnen, alleen van jezelf” is wat mij betreft zwaar van toepassing op vandaag! Man, man, wat kan een mens soms afzien, maar we zijn weer binnen. Er zijn geen extra blaren bijgekomen (ik ben zelfs nog blaarvrij) en rust kan ons nu even redden.

Morgen weer een dag en wat voor één, de finish, de Via Gladiola….nu eerst lekker slapen en daarna nog maar 50 kilometertjes…..

De statistieken: 64.052 stappen om 50.20 kilometer weg te stampen in 7 uur en 30 minuten na maar liefst 4 uur en 20 minuutjes slaap (Ronald net aan 3) maar wel 6.663 calorietjes verbrand!

Redactie BON: de foto's gemaakt op deze dag door BON volgen later.

Dagboek (3): Dag 2 de dag van Wijchen, de roze woensdag.

Dagboek (2): Dag 1 met de dag van Elst, de blauwe dinsdag.

Dagboek (1): Voorbereiden op de Vierdaagse 2019, Blik Op Nijmegen!

Tekst Piet en foto's Piet, Sjoerd, Jaap, Jenny, Ronald.