Datum: 15-08-2020 - 10:41
16
jul
'19
Dagboek Piet Beelen uit Noordwijkerhout 'Nijmeegse Vierdaagse 2018'. (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek (2) Piet Beelen Vierdaagse Nijmegen 2019: Dag 1 met de dag van Elst, de blauwe dinsdag. (foto's)

De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 6e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht. Piet loopt dit jaar in het grote gezelschap...

van zijn zoon Sjoerd, dochter Jenny en vrienden Jaap en Ronald, zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts...... (en daarnaast met nog 47.000 andere deelnemers) de dagelijkse tocht van 50/40/30 km lopen.

Dagboek (2): Dag 1 met de dag van Elst, de blauwe dinsdag.

Maandagavond start met een macaroni maaltijd a la Sjoerd, buurman Kees is uitgenodigd om mee te eten, immers waar er 5 eten kunnen er ook 6 eten! Daarna schuift ook buurman Jan aan voor de koffie en filosoferen we nog even over de zin van het leven en dan in het bijzonder het leven van een wandelaar. Half tien is het klaar en zoeken we onze bedjes op, de wekker staat geprogrammeerd op 3:00u, er rest ons nog 5,5 uur hanenwaken, woelen en draaien voordat we kunnen beginnen aan onze wandeltochtjes.

Om 03.00 uur begint de wekker te toeteren en maken wij ons snel klaar om richting Startplaats de Wedren te gaan en ons door niemand minder dan Jamai (Step right up…….COME ON) over de startstreep te laten schieten. Jenny heeft geluk, zij mag wat later starten en had dus kunnen uitslapen, ware het niet dat de achterbuurtjes ietwat luidruchtig uit hun tenten komen waardoor Jenny ons heel lief uit kan zwaaien!

De start van de 1e dag is altijd wat traag, omdat we richting de Waalbrug lopen gaan we de oude binnenstad door, smalle straten gevuld met dronken studenten die ons aanmoedigen en daarmee de doorstroming wel wat belemmeren.

Maakt niet uit want het is gezellig en dat is het motto van 'Team BON' in 2019, het moet natuurlijk wel gewoon gezellig zijn. Ronald kijkt zijn ogen uit en hoort de aanmoedigingen lachend aan, je bent er bijna, hou vol he! En natuurlijk: kom op he, je kan het! In een ietwat zangerig accent met zachte g en een dikke tong, het blijft fantastisch om dit mee te maken.

Het gaat richting de Waalbrug met het ochtendgloren op de achtergrond, een blusboot van de brandweer brengt een saluut en ettelijke duizenden goed gemutste wandelaars zorgen voor een prachtige combinatie om deze ochtend mee te beginnen. Het is prachtig weer en de temperatuur ideaal, dus deze dag kan nu al niet meer stuk.

Linksaf gaat we over de dijk richting Oosterhout, het peloton is rustig, men praat wat maar is overwegend nog slaperig van een slecht nachtje slapen. Oosterhout is echter al wakker en moedigt ons enthousiast aan om lekker door te lopen naar Slijk Ewijk, Ronald heeft speciale binnenzolen in de schoenen maar daar blijkt een klein pitje op te zitten, dat betekend op 10 kilometer dat het 1e blaartje een feit is. Gelukkig zit er op 12 kilometer een EHBO post waar het euvel verholpen kan worden. Dit houdt wel drie kwartier oponthoud in dus sturen we Jaap en Sjoerd alvast vooruit om in Elst de stoelen bij de burgemeester warm te gaan houden zodat we daar straks koffie kunnen drinken.

De blaar wordt vakkundig verzorgd en in de tape gezet door het Rode Kruis zodat ook Ronald en ik via Valburg (bij veel Bavo-medewerkers welbekend) na een half uur aanschuiven in Elst. De Burgemeester & Wethouders staan traditie getrouw weer in hun blauwe Eppo-suite de wandelaars welkom te heten, stiekem hoop ik dat Wethouder Sjaak van den Berg op werkbezoek is om ons een hart onder de riem te steken maar helaas, ik denk dat hij wacht tot donderdag en dan met Gidie mee rijdt....

Na Elst via Elden richting Arnhem, de gang mag erin dus we stappen lekker door. De BlikOpNoordwijkerhout-shirts bewijzen hun werking, we worden herkend door Lucas Verdegaal, zoon van Peter Verdegaal en kleinzoon van Jan en Lenie Verdegaal die het wel leuk vindt om even Prettig Over Noordwijkerhout te Kletsen (van wie is dat er een dan? De puzzelaars onder ons hebben het vast al ontdekt)

Het lusje rond en door Arnhem is altijd taai, met alleen de 50 lopers slechten we de Huissense Dijk om daarna in Huissen neer te strijken voor een lekkere bak koffie en onze meegebrachte bammetjes te verorberen. We berekenen de snelheid van Jenny op de 40 en besluiten om te proberen gelijk met haar op het laatste rustpunt te komen dus in de benen en op naar Bemmel om onze moedige medewandelaarster bij te halen.

Onderweg naar Bemmel word ik aangesproken met naam en toenaam door een dame die mijn nicht Lydia blijkt te zijn (ik ben echt een familieman hè, als je nicht je aan je voor moet stellen), die woont in de omgeving en komt haar zoon aanmoedigen. Na een kort gesprekje weer snel op pad want Jenny wacht en die willen we niet teleurstellen.

Bij het rustpunt van de KWBN (de wandelaarsbond) krijgen we lekkere bananen, heerlijk koude blikjes Rivella en mueslibolletjes, het is een ware traktatie! Tijdens het wegschransen van al dat lekkers weet Jaap te melden dat hij spijt heeft dat hij zijn inschrijving gewijzigd heeft, Jaap bleek namelijk voor de 40 kilometer te hebben ingeschreven toen we ons maandag gingen melden (normaal helpt zijn moedertje hem met dit soort dingen) en dat ging natuurlijk niet goed.

Gelukkig konden we zijn inschrijving nog omzetten naar de 50 maar had die dat niet gedaan dan was hij voor zijn gevoel nu al klaar geweest voor vandaag. Helaas Jaap, je mag nog 12 kilometers dus we staan op en gaan richting Bemmel en Lent. Sjoerd en Ronald gaan op tempo richting finish maar Jaap en ik blijven gezellig met toppertje Jenny mee lopen, die heeft wat kortere benen dus moet het tempo maar even omlaag omwille van de gezelligheid.

In Lent word het BON-shirt wederom herkend, Harry Jansen van de Oranjevereniging weet ons te melden dat hij uit Noordwijkerhout afkomstig is en voor de 13e keer deelneemt in Nijmegen. Hij is fan van Blik Op en volgt dit dagboek ook, leuk om te horen. Net voor station Lent sluit zich ook Gerard Kuijpers even kort aan, Gerard loopt de 30 kilometer en ziet er nog fit uit, het loopt als een zonnetje die overigens af en toe door de bewolking begint heen te prikken.

Ik loop nog wat (oud) collega’s van Arriva tegen het lijf dus al kletsend is de opgang naar de Waalbrug snel genomen en komt Nijmegen in zicht. Over de brug hoor je volop feestgedruis en lopen we langs de feestende menigte via het Faberplein richting de Wedren waar we op de valreep Cathy vd Berg nog even spreken (3e keer 40 kilometer), dag 1 zit erop.

De 2 debutanten Ronald en Jenny zijn behoorlijk moe, niet zo raar als je deze afstanden loopt en geen idee hebt wat er allemaal op je pad komt. Sjoerd, Jaap en ik hebben ook wel genoeg wandelgenot gehad voor vandaag, volgens mijn smartwatch heb ik 52 kilometer gelopen en daarvoor 67.303 stappen gezet, en dat na 4 uurtjes slaap….. We doen snel wat inkopen voor het eten en dan richting camping, Rust Rust en Rust en dan….lekker slapen en opladen voor morgen, de dag van Wijchen, roze woensdag. 

Dagboek (1): Voorbereiden op de Vierdaagse 2019, Blik Op Nijmegen!


Tekst Piet en foto's Piet, Sjoerd, Jaap, Jenny, Ronald.