Datum: 22-01-2020 - 04:23
15
jul
'19
Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereiden op de Vierdaagse 2019, Blik Op Nijmegen! (foto's)
Geschreven door Piet Beelen

Dagboek (1) Piet Beelen: Voorbereiden op de Vierdaagse 2019, Blik Op Nijmegen! (foto's)

De redactie BON heeft Piet Beelen net als vorig jaar weer bereid gevonden om een dagboek bij te gaan houden en zo kunnen we ook dit jaar weer de Nijmeegse Vierdaagse uit eerste hand meebeleven. Piet houdt ons met een dagelijks verslag op de hoogte van de ervaringen tijdens zijn 6e deelname aan deze wereldberoemde wandeltocht. Piet loopt dit jaar in het grote gezelschap...

van zijn zoon Sjoerd, dochter Jenny en vrienden Jaap en Ronald, zij gaan gezamenlijk in speciaal gesponsorde BON-shirts...... (en daarnaast met nog 47.000 andere deelnemers) de dagelijkse tocht van 50/40/30 km lopen.

Dagboek (1): Voorbereiden op de Vierdaagse 2019, Blik Op Nijmegen!
Wanneer de voorbereiding op de vierdaagse van 2019 begon is eigenlijk net helemaal duidelijk. Wandelen zit op een gegeven moment zo in je systeem dat je het gaat missen als je het een tijdje niet doet dus vandaar dat ik, na de editie 2018, gewoon door ben blijven gaan met de tweewekelijkse wandeltocht routine. Heel veel positieve reacties op de dagboeken van vorige jaren en een meer dan indrukwekkend aantal ‘hits’ op Blik Op Noordwijkerhout maakte dat ik niet lang twijfelde over het verzoek van Gidie om zijn lezers onze vierdaagse avonturen te laten mee beleven.

Naast zoon Sjoerd en vriend Jaap v/d Wiel zijn dit jaar ook dochter Jenny (tegenwoordig van Paassen) en vriend Ronald Kat toegevoegd en dus kunnen we spreken van een heus vierdaagse team, het Team B.O.N., herkenbaar aan de blauwe shirts met BlikOp opdruk. Sjoerd en Jaap zijn oude bekende in dit dagboek, vorig jaar was Jaap de debutant en hebben we uitvoerig zijn belevenissen beschreven waarbij het ‘broodje ei’ verhaal wellicht bij velen is blijven hangen.

Jenny werkt in het onderwijs en kon voorgaande jaren niet meelopen omdat ze nog geen vakantie had, dit jaar heeft ze net op tijd afscheid genomen van haar Amsterdamse groep 6 schatjes en staat ze te popelen om te beginnen aan haar 1e Nijmeegse vierdaagse. Zij hoopt vrijdag de finish te passeren met 160 kilometertjes in de benen en een mooie ervaring rijker. De rekenaars onder ons hebben al uitgerekend dat zij 40 kilometer per dag gaat lopen, dit zal zij geheel op eigen kracht gaan doen, dapper, moedig en met veel respect en bewondering van haar teamgenoten!

Ronald kwam in januari opeens met de vraag of hij mee mocht lopen met ons team mits hij ingeloot zou worden en wat hij daarvoor aan voorbereiding zou moeten doen. Uiteraard is hij van harte welkom op voorwaarde dat hij minder praat dan hij gewend is op het podium bij de Keiebijters. Het inloten bleek geen probleem, het oppakken van het wandelritme was wat minder makkelijk. Sporten als hardlopen en fietsen bleken wel iets anders te zijn dan urenlang wandelen, het vinden van tijd en je overgeven aan het idee dat je aan een training een dag kwijt bent was even wennen maar is prima gelukt.

Gezamenlijk zijn heel wat trainingskilometers gemaakt in vele wisselende weersomstandigheden en denken we klaar te zijn om op vrijdag, samen met Jenny, de finish te halen met 200 kilometertjes wandelplezier achter de rug.

Onze entree op de Vierdaagse camping in Weurt (wegens succes weer de uitvalsbasis) had meer weg van een reünie, leuk om alle wandelvrienden weer te ontmoeten en om gezamenlijk ons campinglaantje om te dopen in het Naobuurlaantje, afgeleid van het Twentse Naober wat zoveel wil zeggen als zorgzaam zijn voor degene die om je heen zijn.

Geen Vierdaagse zonder de bekende Vierdaagse feesten, er staan hier zo’n 4000 optredens van verschillende artiesten en muziekgroepen op het programma van het festijn dat afgelopen zaterdag van start is gegaan. Grote en kleine namen wisselen elkaar af op tientallen podia met een bezoekersaantal van 1,6 miljoen mensen, de plaatselijke horeca uitbaters hebben hier allemaal een zeer tevreden lach op het gezicht!

Omdat het leven niet alleen uit wandelen bestaat besloten wij zondag aan het feestgeruis deel te nemen. Bij binnenkomst van Nijmegen liepen we bij het 1e podium meteen met de neus in de boter, Sieneke trad op, bekend van haar prachtige chanson Shalalie shalala maar helaas hadden wij geen tijd om te blijven luisteren. Op plein 1944 trad Davina Michelle op, daar hadden wij onze zinnen op gezet en het mag gezegd worden, zij stelde niet teleur! Geweldige zangeres en in tegenstelling tot wat zij zingt in haar grootste hit was haar performance eigenlijk te kort.

Iets verderop werd et traditionele ‘gevelconcert’ gehouden, een samenvoeging van een stuk of 5 dweilorkesten die vanuit de ramen hun repertoire over een bomvol plein uit bliezen. Voor toeteraars als Sjoerd, Jenny en ik natuurlijk leuk om even mee te maken en goed om te horen hoe de muzikanten het publiek op de banken kreeg met Neil Diamonds Sweet Caroline (misschien zouden de Koetillers dit prachtnummer aan hun repertoire kunnen toevoegen, hele stadions krijg je er gek mee) Na al dit geweld snel terug naar de camping en te bed, want dinsdag moeten we om deze tijd zowat ons bed al uit!

Maandag staat in het teken van het aanmelden, Jenny en Ronald krijgen hun 1e rondleiding op startplaats de Wedren en de polsbandjes worden opgehaald. De 50 km lopers ontvangen een rood, de 40 km lopers een geel en de 30 km lopers een blauw bandje met een barcode die iedere dag bij start en finish gescand gaan worden. Na een drankje op de Wedren doe ik met Jenny en Ronald een verkenningsrondje op de fiets. De beruchte 7-Heuvelenweg word even geïnspecteerd want uiteraard willen de debutanten weten welke verschrikkingen ze kunnen verwachten. Op de terugweg nog even langs de Via Gladiola om de voorbereiding optimaal te maken.

Daarna gaan we in rust op de camping, luieren in de tent of in het Campertje en mijmeren over wat komen gaat, dinsdag, de dag van Elst, met 52 kilometer de langste afstand en men voorspelt een motregentje… hoe dan ook, de Vierdaagse gaat beginnen en we hebben er héél véél zin in, weer of geen weer!

Tekst en foto's Piet en Sjoerd Beelen.