Datum: 26-09-2023 - 18:06
06
jul
'19

Dagboek 1: Handbalkeepster Marit Huiberts met Jong Oranjedames U19 naar EK in Hongarije. (de voorbereiding + foto's)

In maart 2018 maakte handbalclub VOC Amsterdam bekend dat de 16-jarige handbalkeepster Marit Huiberts uit Noordwijkerhout ging spelen voor de toen regerend landskampioen. Ze kwam over van de handbalclub Foreholte uit Voorhout en als 7-jarige ging Marit handballen bij onze plaatselijke handbalvereniging Northa. Eerst was ze een veldspeelster maar na...

fysieke problemen met haar knieën is ze keepster geworden. Op haar twaalfde ging ze als keepster handballen bij Foreholte in Voorhout en niet onverdienstelijk want ze werd al gauw als talent opgepikt door VOC. In haar eerste seizoen had VOC-trainer Ricardo Clarijs gelijk al vertrouwen in het Noordwijkerhoutse handbaltalent en staat Marit sinds het begin van 2019 in de basis van 'Dames 1' van VOC Amsterdam. Ze viel dit jaar ook gelijk in de prijzen met VOC, want het damesteam werd in mei landskampioen.

Ook bij bondscoach Monique Tijsterman van het dameshandbalteam U19 (onder 19) bleef het goede spel van de nu 18-jarige Noordwijkerhoutse Marit niet onopgemerkt en werd ze opgeroepen voor de selectie die het EK-2019 gaat spelen in Hongarije. Het EK vindt plaats van 11 t/m 21 juli en het Nederlandse handbalteam treft in de poulefase de volgende landen: Duitsland (11 juli), Denemarken (12 juli) en en Kroatië (14 juli).

Marit gaat voor Blik Op Noordwijkerhout een dagboek bijhouden over haar belevenissen bij haar deelname aan de voor haar eerste Europese Kampioenschappen bij Oranje. Het eerste dagboek gaat over de voorbereidingen op het EK met daarbij de deelname aan het onlangs ook in Hongarije (Boedapest) gehouden een vierlandentoernooi. Wij wensen u veel leesplezier en Marit wensen we natuurlijk heel veel succes en plezier op het EK.

Dagboek 1 > 6-7-2019: de voorbereiding op het EK.
Op 9 juli 2019 stap ik samen met mijn handbalteam op het vliegtuig naar Hongarije. Daar gaan wij als Jong Oranje het land vertegenwoordigen op het EK Handbal. Ter voorbereiding op het toernooi zijn we vorig weekend ook naar Hongarije geweest voor een 4-landentoernooi. Daarbij hebben we gespeeld tegen Slowakije, Hongarije & Kroatië.

Op zaterdag 27 juni vertrokken we naar Hongarije waar we die dag ‘s avonds gelijk hebben getraind in de hal. De volgende dag begonnen we met een krachttraining. 's Middags kon iedereen een powernap nemen om weer fit te zijn voor de wedstrijd. Om 16.00 speelden we de eerste wedstrijd tegen Slowakije. Dit was mijn eerste interland. Het was een geweldige ervaring. De wedstrijd verliep wat stroef, maar we hebben er uiteindelijk toch winst uitgesleept 22-24.

Die avond hadden we teambespreking en zijn we gelijk gaan evalueren en voorbereiden op de volgende wedstrijd. Want we moesten scherp zijn, Hongarije werd vorig jaar 2e van de wereld. We speelde een sterke wedstrijd en kwamen op 0-6 voorsprong. Helaas maakten we in de loop van de wedstrijd net iets te veel technische fouten waardoor we nipt verloren 34-32.

We waren zeer tevreden en gebrand om de laatste wedstrijd tegen Kroatië te winnen. In de poulefase op het EK is Kroatië ook een van onze tegenstanders. Het is een harde ploeg die alsmaar door wilt gaan. Hier hebben we ons op voorbereid en zo wonnen we de laatste wedstrijd met 33-23. Na de laatste wedstrijd vlogen we terug naar Nederland.

Na 3 dagen rust hadden we op 4 & 5 juli nog een trainingsstage voor de teambuilding en om de puntjes op de i te zetten. Hiervoor zijn we afgereisd naar het oosten van ons land. In Zwartemeer hebben we 4 juli ‘s ochtends getraind. ‘s Middags hebben we een teamactiviteit gedaan. We hebben veel spelletjes gespeeld en lekker geluncht.

‘s Avonds werd het zwaar. Bij de laatste teambuilding activiteit werden we hard aan het werk gezet. We gingen survivallen. De groep werd in tweeën gesplitst en hebben we parcours en wateren moeten overbruggen. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar we hebben elkaar er doorheen gesleept.

We werkte samen als een team, hebben doorgezet en als allerbelangrijkste zijn we allemaal heel gebleven! Op 5 juli hebben we nog even een teambespreking gehad en een tactische en individuele training om onze technische fouten te verminderen. Wij zijn helemaal klaar voor het EK.

Foto's PR