15
jun
'19
Avond4daagse De Zilk jubileert.
Geschreven door Redactie BON

Avond4daagse De Zilk jubileert.

Van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni wordt in De Zilk voor de 25ste keer de Avond4daagse georganiseerd, sinds 2016 ligt de organisatie in handen van de Stichting De Zilkse Stappers (lees mee...voor de geschiedenis). Er kan gekozen worden uit de afstanden 5 en 10 kilometer per dag. Dagelijks wordt er gestart om 18.30 uur (5km) en om 18.00 uur (10km)....

vanaf de Speeltuin De Duinrand aan het Hoekgat 48 in De Zilk. Aanmelden kan via de website, klik hier, en de inschrijfformulieren op de basisschool De Egelantier. Bij voorinschrijving kost deelname € 5,- en aan de start betaald men € 5,50. Om het zilveren jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft de organisatie voor de deelnemers een aantal verrassingen in petto.

Geschiedenis van avond4daagse in De Zilk:
Ongeveer 25 jaar organiseerde de Egelantierschool in De Zilk de Avond4daagse, deze werd toen gelopen in Noordwijkerhout. Het betekende dat iedere avond, de kinderen met de auto naar Noordwijkerhout gebracht moesten worden door de ouders. In groepsverband liepen we daar de routes en onderweg stond de oudercommissie met de nodige traktaties voor de kinderen.

Als de route was gelopen werden de kinderen weer naar de Egelantierschool gebracht. De laatste avond kwamen we op het Bavo terrein samen, daar kreeg men dan de medaille en ging iedere wandelaar een route door Noordwijkerhout. Vaak was men dan met de kinderen rond de klok van 22:00 uur pas weer bij de Egelantier. De ouders gaven aan dat het steeds moeilijker werd om de kinderen te rijden en dat het veel te laat werd op de laatste avond.

Een groepje ouders gingen bekijken of dit toch niet in De Zilk haalbaar was, zeker met de Amsterdamse duinen zo dichtbij. Bart Smulders, Carla Ruigenrok, Michel en Ineke van Zelst organiseerde de Avond4daagse De Zilk in 1994 voor de eerste maal. Er werd gestart op het plein bij de H.Hartkerk, maar omdat dit niet zo veilig was voor de kinderen hebben we naar een andere start plaats gezocht.

In 1997 was de start Egelantierschool, Hoofdingang Beukenlaan. Ook dit vond men niet veilig voor de kinderen en zijn wederom gaan zoeken naar een nieuwe startlocatie. Hierdoor zijn wij in gesprek gekomen met het bestuur van de Speeltuinvereniging De Duinrand of we hier niet konden starten met de Avond-4-daagse. Het bestuur vond dit een prima idee en vooral veilig voor de kinderen. De organisatie is nog steeds heel content met deze startplaats.

De kinderen kunnen nog even spelen en het is veilig. In de loop der jaren zijn er verschillende wisselingen in het bestuur geweest. Maar we mogen niet klagen we zijn op dit moment met 7 bestuursleden en hebben z'n 15 vrijwilligers dien ons ieder jaar willen helpen om dit evenement in De Zilk voort te kunnen blijven zetten. Inmiddels viert de Avond4daagse alweer zijn 3e lustrum en is het niet meer weg te denken in De Zilk.

​Vanuit de bond is in 2016 besloten dat iedere Avond4daagse een stichting moest worden. Het bestuur heeft besloten om vanaf heden door te gaan als de Stichting De Zilkse Stappers en kan meerdere wandelsportactiviteiten organiseren.

Wandelroute 2019 (klik op de foto voor een vergroting)