Datum: 08-08-2020 - 11:41
23
me
'19
Stef en Piet vertellen over 'Het einde van een fenomeen in Noordwijkerhout!' de winkel van de familie Disseldorp. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Stef en Piet vertellen over 'Het einde van een fenomeen in Noordwijkerhout!' de winkel van de familie Disseldorp. (foto's)

Afgelopen maandag kon u al op BON lezen dat na bijna 60 jaar de winkel van 'Disseldorp's Zuivelhandel' (zoals het officieel heet) aan de Dorpsstraat haar deuren gaat sluiten op zaterdag 1 juni. Stef Disseldorp gaat van zijn welverdiende pensioen genieten en daarmee is er, zoals Stef zelf al op een aanplakbiljet in de winkel aangaf, een 'Einde van een fenomeen in Noordwijkerhout!'....

De start van het familiebedrijf was al even eerder dan 60 jaar geleden, vader Niek Disseldorp trouwde met Jo Vioen uit Noordwijk aan Zee en nam in 1942 de boerderij over van zijn vader en moeder die weer teruggingen naar hun roots in Hoogmade. De boerderij stond op de hoek Gooweg en de Schulpweg en het echtpaar kreeg daar een gezin met 11 kinderen. Vader Niek verkocht, naast de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, jarenlang melk en kaas aan huis.

Zijn vrouw Jo had ondanks haar grote gezin en de boerderij ook nog wel meer ambities, ze wilde graag haar eigen winkeltje in het dorp beginnen. Er was een stuk grond vrijgekomen op de hoek Dorpsstraat en de Viaductweg waar de boerderij van Jan Dobbe had gestaan. De grond langs de Viaductweg werd gebruikt om de, nog steeds aanwezige, flat daar te bouwen.

Aan de kant van de Dorpsstraat lag een stuk grond vrij die volgens de gemeente te groot was voor 1 bedrijf en alleen maar bebouwd mocht worden als er twee eigenaren daar hun winkel zouden starten. Vader Niek vertelde dat tijdens zijn ronde langs de vakantiehuisjes bij de duinen en de heer De Haas uit Leiden had daar ook wel oren naar, om naast zijn winkel met damesmode in Leiden ook nog een winkel te starten in Noordwijkerhout.

Vervolgens moesten Niek en Jo hun boerderij nog verkopen en ook dat ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk kreeg de broers van Nobelen (later van de Nobels Machinefabriek) geld bij elkaar om de boerderij met veel grond te kopen van de familie Disseldorp.

Aannemer Tinus van Parera kon nu aan de slag met de bouw van de twee winkels in de Dorpsstraat en de daar bovengelegen woningen en zo kreeg Jo Disseldorp in 1960 haar eigen winkel voor de dagelijkse boodschappen van de Noordwijkerhouters.

Alle 11 kinderen hebben in hun jeugd een steentje bijgedragen in de winkel, maar uiteindelijk bleven moeder Jo, dochter Joke en zoon Stef werkzaam in de winkel en de twee zoons Piet en Jos kregen met hun SRV-wagen een eigen ventwijk in Noordwijkerhout. Moeder Jo heeft tot haar 84ste jaar meegeholpen in de winkel en ze was meestal te vinden achter de kaas- en vleeswarenafdeling.

In 2012 stopte de laatste melkboer die langs de deuren kwam in Noordwijkerhout om met pensioen te gaan en dat was Piet Disseldorp. Maar helemaal stilzitten kon Piet toch niet en helpt hij tot de dag van vandaag, net als broer Jos en schoonzus Corry, hun broer en zwager Stef in de winkel aan de Dorpsstraat.

Vanaf zaterdag 1 juni kunnen ze dan toch eindelijk met zijn allen gaan genieten van hun welverdiende pensioen. Wat Stef en Piet met hun vrije tijd gaan doen hebben ze allebei nog niet echt een idee bij, maar ze laten het wel op zich afkomen aldus de twee broers. Ze maken graag via BON van de gelegenheid gebruik om iedereen te bedanken voor het in hun gestelde vertrouwen in de afgelopen 60 jaar.

In die 60 jaar waren er natuurlijk veel vaste klanten en in ieder geval twee daarvan kunnen ze gelijk opnoemen die dat ook 60 jaar hebben volgehouden en dat zijn Tante Gre Rodenburg van de Dorpsstraat en mevrouw Dofferhoff uit de Kortebachstraat (De Balkan).

Bij de familie Disseldorp kon je altijd terecht voor je vergeten of tekortkomende boodschappen, alleen moest je na sluitingstijd wel bij de achterdeur zijn maar je stond als klant nooit voor een dichte deur. Zelfs niet toen een vrouw rond de klok van 2 en 3 uur midden in de nacht aanbelden voor een doos eieren.... haar man had iets teveel gedronken en de eieren zouden naar de mening van de vrouw ontnuchterend werken; aldus een lachende Stef.

De redactie van BON wenst Stef, maar natuurlijk ook zijn 'al gepensioneerde' broers Piet en Jos, de komende jaren heel veel plezier en gezondheid toe en geniet maar lang van jullie welverdiende pensioen. 

Foto's van BON en uit het familiearchief van de familie Disseldorp.