Datum: 06-07-2022 - 12:09
21
me
'19
Tentoonstelling over de bollenwerkers bij NoVaTo in Noordwijkerhout.
Geschreven door NoVaTo

Tentoonstelling over de bollenwerkers bij NoVaTo.

De bollenteelt heeft door de jaren heen velen duizenden werk bezorgd. Generaties lang was de bollenteelt zeer arbeidsintensief. Veel jongens die opgroeiden in de Bollenstreek gingen na de lagere school meteen het land op. De scholen gingen ook erg soepel om met verzuim aangezien de jeugd een steentje bijdroeg aan de economie van het gezin. Toen de machines hun opmars maakten...

was het ook gedaan met de grote koppels landarbeiders. Het bollen pellen is jarenlang het werk van vrouwen geweest. Ook veel jeugd is bekend met dit vakantiewerk. Tijdens de zomer is bij de stichting Noordwijkerhout van Toen een tentoonstelling te zien over dit -vaak zware- bollenwerk. Behalve foto’s en informatie is er ook een groot aantal gereedschappen te zien, alsmede een bollensorteermachine.

Op de zaterdagen 29 juni, 6 juli en 13 juli wordt het pellen van bollen gedemonstreerd en kunt u hierover uitleg krijgen. De expositieruimte van NoVaTo aan de Zeestraat 3A is geopend op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur. De entree voor niet-sympathisanten vanaf 13 jaar bedraagt € 2,- per persoon. 

Meer informatie over NoVaTo vindt u op de website www.noordwijkerhoutvantoen.nl.