Datum: 06-06-2020 - 22:09
06
me
'19
Ber en Diny van den Bercken vieren op 7 mei hun '50-jarig huwelijk'. (foto's)
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Ber en Diny van den Bercken vieren op 7 mei hun '50-jarig huwelijk'. (foto's)

Op 7 mei 1969 traden Ber en Diny van den Bercken-Van Beek in het huwelijk en nu 50 jaar later vieren ze op 7 mei 2019 hun gouden huwelijksfeest. Het paar vierde op zondag 28 april deze feestelijke mijlpaal bij een druk bezochte muzikale eucharistieviering in de Sint Jozefkerk. Pastoor Goumans was daarbij de voorganger en de viering werd muzikaal begeleid...

door het eigen gezin van Ber en Diny genaamd 'Het Joy Ensemble'. Deze muzikale inbreng werd gedaan door zoon Berry en schoondochter Heidi, dochter Therese, (schoon)zus Godewine en natuurlijk ook Ber en Diny. Een kleindochter van deze muzikale familie speelde viool, u kunt de viering terugluisteren via deze link, klik dan op de uitzending van 28 april 2019. (zie ook de foto's in de fotogalerij)

De redactie van BON bracht afgelopen week voor een interview, een bezoek aan het gouden huwelijkspaar in hun appartement op de hoek Havenstraat/Marktplein. Ber (74) en Diny (73) hebben 48 jaar van hun huwelijk gewoond in één van de (dienst)woningen van de toenmalige Sancta Maria op de Langevelderlaan (Noordwijk) maar waren voor alles georiënteerd op Noordwijkerhout. Nu wonen ze alweer twee jaar met veel plezier in het centrum van Noordwijkerhout.

Ber en Diny zijn in het gelukkige bezit van drie kinderen (twee zonen Berry, Maurice en een dochter Therese) met aanhang en zes kleinkinderen. Ber is geboren in Noordwijkerhout en zijn wieg stond in de Nieuwe Duinstraat, Diny is een geboren Noordwijkse en na de fusie van afgelopen januari woont ze nu toch ook weer in de 'gemeente Noordwijk'.

Het gouden bruidspaar heeft elkaar al jong (14/15 jaar) leren kennen toen Diny geregeld naar Noordwijkerhout kwam om te helpen bij een Noordwijkerhouts gezin, ze stond dan vaak op de Steeg bij de bushalte te wachten om terug te gaan naar Noordwijk. Ber was met vrienden op de Steeg zoals dat veelvuldig voorkwam in die tijd en daarbij viel zijn oog op Diny. Samen met een vriend toog Ber naar Noordwijk-binnen en daar kwam hij Diny en haar vriendin tegen bij de automatic Van Rossum.

Het was koud weer en de moeder van Diny riep de meiden binnen en Ber was met vriend ook welkom om gezellig te gaan kaarten. Na een aantal ontmoetingen kregen Ber en Diny verkering en ook hun vriend en vriendin vonden elkaar. De verkeringstijd duurde maar liefst acht jaar voordat het paar een huis toegewezen kreeg en kon gaan trouwen. 

De woning die het paar kreeg toegewezen was een huis op de Langevelderlaan van de toenmalige Sancta Maria waar Ber (vanaf 1967) en Diny (vanaf 1968) werkzaam waren. Ber werkte in eerste instantie als schilder op de Sancta, maar wist al snel dat hij dat niet zijn hele leven wilde doen. Na een opleiding ging hij aan de slag op de arbeidstherapie van de Sancta Maria en begeleide hij de bewoners bij hun dagelijkse werkzaamheden.

Diny was werkzaam op de naaikamer en in haar vrije tijd deed zij veel aan sport, ze was fanatiek bezig met atletiek bij De Bataven in Leiden. Maar ook muziek maken en zingen was toen en nu nog steeds een belangrijke invulling van haar leven. Ber was ook al jong te vinden bij de muziekschool van Jaap Schrama waar hij gitaarles kreeg en hij richtte met een aantal andere Noordwijkerhouters zijn eigen bandje op.

Deze band ging door het muzikale leven als 'Berry and The Sky Devils' en werd in de jaren zestig en begin zeventig in de regio een hele populaire band met zelfs een eigen fanclub. De beatmissen van destijds in de St. Jozefkerk spreken zelfs nu nog steeds tot de verbeelding en in 2016 was er een reünie bij de viering van 100 jaar St. Jozefkerk en was de kerk net als vroeger tot de laatste stoel bezet.

Muziek speelt dus een hele belangrijke rol in het leven van Ber en Diny en ook bij hun gezin, Ber heeft al aan heel veel koren leiding mogen geven waaronder Cadans. Maar ook nu nog zwaait hij het dirigentenstokje van Ladies Melody, De Vrolijke Nootjes, The Oldtimers en een kinderkoor in Voorhout. Speelt nog altijd geregeld op de gitaar en zingt hij net als Diny veelvuldig mee bij de verschillende koren en doen ze beide ook veel organisatorisch werk achter de schermen van die koren.

Na de samenvoeging van de St. Bavo en Sancta Maria onder de nieuwe naam van 'Langeveld', werden Ber en Diny in het carnavalsjaar 1991/1992 gekozen als Prinsenpaar der Keiebijters van St. Bavo en beleefden ze een geweldig carnavalsjaar als Prins Langeveld en Prinses Diny.

Het gouden bruiloftspaar geeft aan dat men lekker doorgaat met muziek maken, want ze genieten daar nog steeds met volle teugen van. De redactie van BON wenst Ber en Diny nog gelukkige, gezonde en muzikale jaren met elkaar.