Datum: 25-01-2022 - 15:05

02
me
'19
Excursie bollenvogels spotten met ANLV Geestgrond in de Bollenstreek.
Geschreven door Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond

Excursie bollenvogels spotten met ANLV Geestgrond.

Op vrijdag 24 mei organiseert de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond een excursie, waarbij de deelnemers op zoek gaan naar ‘the big five’ onder de bollenvogels: veldleeuwerik, patrijs, gele kwikstaart, kievit en scholekster. De bollenvelden zijn voor veel 'Bollenvogels' een geschikte broedplek. Doordat bollenkwekers de velden tot ver in de lente met rust laten...

is er minder kans op verstoring van het broedgebied dan in de weidegebieden. Vrijwilligers van ANLV Geestgrond doen sinds de oprichting van de vereniging in 1999, in overleg met de bollentelers, onderzoek naar aantallen broedparen in de bollen-velden.

Op die manier worden de bollenvogels op ruim 600 hectare agrarisch land in kaart ge-bracht. De telresultaten worden jaarlijks verwerkt door SOVON en vastgelegd in rapportages. Zo kunnen veranderingen op de lange termijn worden waargenomen. 

De patrijs, tevens logo van onze vereniging, is door de Provincie Zuid-Holland uitgeroepen tot een icoonsoort. ANLV Geestgrond heeft subsidie ontvangen om samen met kwekers maatregelen uit te werken om de patrijs, en daarmee de gehele biodiversiteit, te versterken.Excursie ‘the big five’

Op 24 mei proberen we tijdens een wandeling over het bollenveld van Fa. van Eeden Rzn. ‘the big five’ onder de bollenvogels te spotten. De excursie start om 19.00 uur bij de ingang van het bollenveld aan de Leidsevaart in Voorhout, tussen de KTS en Beuk (zie kaartje).

Het is aan te bevelen een goede verrekijker mee te nemen en u naar het weer te kleden. U kunt zich tot 22 mei aanmelden voor deze excursie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij slecht weer kan de excursie helaas niet doorgaan. U krijgt dan op de dag zelf, uiterlijk om 17.00 uur, een e-mail. 

EXCURSIE BOLLENVOGELS
Datum: vrijdag 24 mei 2019 om 19.00 uur
Locatie: Bollenveld Leidsevaart Voorhout, tussen de KTS en Beuk. Coördinaten: 52.224060, 4.471868
Foto's ANLV Geestgrond