25
apr
'19
Cindy Gijsbers neemt na 40 jaar afscheid van de ambulance.
Geschreven door Wendy Weijers BON

Cindy Gijsbers neemt na 40 jaar afscheid van de ambulance.

Na 40 jaar ambulance dienst zit het erop voor de Noordwijkerhoutse Cindy Gijsbers. Op 19-jarige leeftijd begon ze als ambulance begeleidster bij Meeuwenoord. Elk dorp had zijn eigen ambulancedienst, in Noordwijkerhout waren er twee ambulances beschikbaar. Na diverse fusies belandde Cindy bij de RAV HM (Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden)...

en had ze ondertussen aanvullende opleidingen gedaan voor 'rijdend en medisch assisterend' en zat ze voornamelijk achter het stuur als chauffeur. In de loop der jaren is ze er ook andere taken bij gaan doen zoals lid van het bedrijfsopvangteam, vertrouwenspersoon en als instructeur heeft ze trainingen gegeven aan collega's.

Als je zoals Cindy 40 jaar ambulance erop hebt zitten, heb je natuurlijk in de loop der jaren veel zien veranderen. In vroeger jaren was het minder verkeersveilig wegens een gebrek aan bv rotondes en stoplichten. De kruising bij Leeuwenhorst bijvoorbeeld was erg gevaarlijk en daar gebeurde dan ook veel ongelukken.

Auto's zijn veiliger geworden en ook ambulances zijn moderner en meer uitgerust met betere apparatuur en medicijnen. Vroeger waren er minder middelen beschikbaar, tegenwoordig zijn er veel meer handelingen mogelijk waardoor de patiënt ook een hogere overlevingskans heeft.  

Wat ook opvalt is dat mensen de laatste jaren veel laagdrempeliger 112 bellen voor een ambulance voor relatief kleine verwondingen of hulpvragen met als gevolg dat er ambulances en personeel tekort is voor de serieuze hulpvragen. De zelfredzaamheid van mensen is soms ver te zoeken. Het zou goed zijn als er meer voorlichting op scholen komt en trainingen gegeven worden aan de jeugd zodat zij al vroeg kennis kunnen maken met EHBO en reanimatie.

En het gebeurt steeds vaker dat er bij incidenten omstanders aan het filmen zijn met hun mobiel. Het gemak en de brutaliteit daarvan is verbazingwekkend. Tijdens het werk merkte Cindy er niet veel van omdat de politie dan afstand creëerde, maar het is vooral voor familie en de patiënt zelf heel vervelend dat de beelden al online staan voordat de patiënt überhaupt in het ziekenhuis is aangekomen.

Er zijn nu diverse ambulance posten waar vandaan wordt aangereden naar meldingen die binnen komen bij de meldkamer. Er is een 'hoofd'post in Leiden, en 3 bijposten in Hillegom, Noordwijk en Alrijne Leiderdorp. Er zijn 25 ambulances beschikbaar per etmaal, waarvan vier in de nacht voor de hele regio. Cindy draaide op eigen verzoek de laatste jaren voornamelijk nachtdiensten zodat ze overdag bij de kinderen kon zijn.

Haar allerlaatste rit zal ze niet snel vergeten. De hele dienst was ze al op haar hoede omdat ze wist dat er door collega's weleens een geintje kon worden uitgehaald. Maar nee hoor, elke melding was serieus. Totdat haar dienst er bijna op zat en er een melding binnen kwam van een gevallen fietser met een hoofdwond.

Op de Victoriberg in Noordwijkerhout........ 'Het zal toch niet', dacht Cindy. En ja hoor, bij aankomst stond haar familie, vrienden en collega's haar op te wachten op de plek waar het allemaal begonnen was, bij Meeuwenoord haar eerste werkgever.

Cindy is nooit met tegenzin naar haar werk gegaan. Afwisselend, gevarieerd, nooit saai en vol verrassingen. Maar nu verkeert ze in de luxe positie dat ze na 40 dienstjaren nog gebruik kan maken van Functioneel Leeftijd Ontslag. Stilzitten gebeurt echter niet, de agenda is al weer vol geboekt.

De hobby motorrijden wordt weer opgepakt, oppassen op haar kleinkinderen doet Cindy graag, er is een piano aangeschaft, ze doet bij verschillende gemeentes de coördinatie om 24/7 voldoende AED's buiten beschikbaar te krijgen en daarnaast bezoekt ze drie keer per week eenzame of dementerende ouderen via Fleur de dag. 

De redactie van BON wenst Cindy veel plezier met genieten van haar vrije tijd!

Foto PR.