Datum: 10-08-2020 - 06:45
21
apr
'19
Strandreservaat Noordvoort nadert voltooiing.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Strandreservaat Noordvoort nadert voltooiing.

Een uniek rustgebied op het strand. Door het plaatsen van palen op het strand worden bezoekers verleid een struinpad met uitzichtpunten door de duinen te volgen. Zo'n 3 kilometer lang wandelen over de zeereep. Op woensdag 14 november 2018 gaven de wethouders Marie-Jose Fles (toenmalige gemeente Noordwijk) en Zandvoortse wethouder Ellen Verheij-de Haas...

de aftrap voor de realisatie van strandreservaat Noordvoort. Doel is het creëren van een rustgebied op het strand tussen de rijksstrandpalen 70 - 73. Door het plaatsen van palen op het strand worden bezoekers verleid een struinpad met uitzichtpunten door de duinen te volgen, 3 kilometer over de zeereep. Uniek, want normaal is dat niet toegestaan. Op 8 mei 2019 is de officiële opening.

Een oase van rust
Strandreservaat Noordvoort moet ervoor zorgen dat het strand op deze plek een oase van rust wordt voor zeehonden en vele soorten vogels. Recreanten kunnen genieten van de stuivende duinen en het uitzicht over het strand. Daarnaast zijn er 3 uitzichtpunten om vogels en wellicht zeehonden te spotten.

Project Noordvoort
Strandreservaat Noordvoort is de tweede fase van het project Noordvoort. In de zeereep zijn in 2013 stuifkuilen gemaakt om weer een natuurlijke, geleidelijke overgang van zee naar de duinen te krijgen. De afgelopen jaren zijn hierdoor stuivende toppen, windkuilen en een vitale helmbegroeiing ontstaan. Het strand tussen Zandvoort en Noordwijk bij paal 70 tot 73 was voor die tijd een strakke zanddijk. Met het project Noordvoort worden de dynamiek en natuurwaarden in de zeereep hersteld en zorgen we voor meer rust op het strand.

Samenwerkingsproject
Project Noordvoort is een samenwerkingsproject van de gemeenten Zandvoort en Noordwijk, Waternet, Vogel en Natuurvereniging Noordwijk (VNVN), Staatsbosbeheer, Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland, IVN Zuid-Kennemerland, hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat. Omgevingsdienst West-Holland voert de projectleiding uit voor de gemeente Noordwijk.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op: www.noordvoort.nl