28
apr
'19
Zaterdag 4 mei dodenherdenking en zondag 5 mei wandel- en fietsroute langs bijzondere plekken in Noordwijkerhout.
Geschreven door Oranjevereniging NWH

Zaterdag 4 mei dodenherdenking en zondag 5 mei wandel- en fietsroute langs bijzondere plekken.

De Oranjevereniging organiseert in opdracht van de gemeente Noordwijk, de dodenherdenking in de St. Jozefkerk. Elk jaar wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema geformuleerd. Voor 2019 is gekozen om het jaarthema en de slogan ‘Geef vrijheid door’ te blijven gebruiken. Het werken met hetzelfde thema versterkt namelijk de boodschap....

In 2019 ligt het accent op ‘In vrijheid kiezen’. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht, bovendien zijn er in 2019 zowel Europese als Provinciale verkiezingen. 

Het thema ‘In vrijheid kiezen’ stemt tot nadenken over de verantwoordelijkheid die een ieder heeft om voorzichtig en afgewogen om te gaan met de vrijheden die er zijn - of het nu gaat om kiesrecht, koopgedrag, vrijheid van meningsuiting of de vrijheden van de ander.

Vanuit de vrijheid van nu kijken we terug op de onvrijheid van toen. We willen de verantwoordelijkheden die onze vrijheid met zich meebrengt benadrukken, want juist onze huidige vrijheid om te kunnen en mogen kiezen schept een verantwoordelijkheid deze vrijheid te beschermen en te koesteren. 

Medewerking zal o.a. worden verleend door de Muziekverenigingen ‘De Harpe Davids’ en ‘St. Jeanne d’Arc’ met vocale begeleiding, scouting, veteranen, leerlingen namens de basisscholen, sprekers en het bestuur van de Oranjevereniging Noordwijkerhout. Om 20.00 uur is er gelegenheid om twee minuten stilte in acht te nemen bij het oorlogsmonument voor het voormalige gemeentehuis van Noordwijkerhout.

Het bestuur van de Oranjevereniging verzoekt de inwoners van Noordwijkerhout de vlag, zonder wimpel, vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

De 5 mei Route
Wandel- en fietsroutes langs bijzondere plekken en oorlogsmonumenten die op enige wijze te maken hebben met WO I en WO II of andere oorlogshandelingen waar het Koninkrijk der Nederlanden bij betrokken is geweest. Eén van die plekken is de crashsite van de Halifax bommenwerper die op 2 oktober 1942 is neergestort op boerderij Vredebest aan het Westeinde te Noordwijkerhout.

De route loopt via bestaande paden en kan het hele jaar gelopen of gefietst worden door jong en oud. Op 5 mei zullen de eerste routekaarten met locatie-uitleg beschikbaar zijn en kunnen deelnemers profiteren van diverse 5 mei Route extra’s. De kaart zal verder o.a. via de VVV’s verkrijgbaar blijven. Nadere informatie volgt op www.5meiroute.nl

Voor meer informatie: zie de website www.ovnwh.nl

Foto BON