Datum: 21-02-2020 - 07:15
  
14
apr
'19
Koninklijke onderscheiding voor Maria van Opzeeland-van Houtum uit De Zilk
Geschreven door Redactie Blik Op Noordwijkerhout

Koninklijke onderscheiding voor Maria van Opzeeland-van Houtum. (foto's)

Op zondag 14 april 2019 is mevrouw Maria van Opzeeland-van Houtum uit De Zilk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de onderscheiding uit handen van loco-burgemeester Sjaak van den Berg van de gemeente Noordwijk. Zij heeft deze onderscheiding ontvangen omdat ze zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen...

of anderen heeft gestimuleerd. De uitreiking was tijdens het jaarlijkse bedankbuffet voor vrijwilligers van de rommelmarkt in het clubgebouw van Stichting Jeugdwerk De Zilk. Maria kreeg de onderscheiding daar opgespeld omdat de rommelmarktdag, die eerder op deze dag werd gehouden en ruim 6800,- euro heeft opbracht (zie foto's), de laatste is die zij heeft georganiseerd.

Mevrouw M.J.P. van Opzeeland-van Houtum is in de ogen van het Kapittel echt iemand "die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd". De feiten spreken voor zich. Ze is vanaf 1983 tot 2019 vrijwilliger bij de Stichting Jeugdwerk De Zilk.

Ze is er ook bestuurslid van geweest en tussen 1992-2011 zelfs voorzitter. Maria van Opzeeland-van Houtum heeft zich ingezet voor de vele jeugdactiviteiten in De Zilk, een van de kernen van de gemeente Noordwijk. Zij is de drijvende kracht achter de jaarlijkse rommelmarkt.

Maria is ook actief in de fondsenwerving, bereidt de activiteiten voor, werft vrijwilligers, haalt de goederen op en helpt bij het prijzen en verkopen van de goederen. Mede dankzij haar inzet is de rommelmarkt een enorm succes. De opbrengsten van deze rommelmarkt komen ten goede aan de betaalbaarheid van de activiteiten van de Stichting Jeugdwerk De Zilk.

De ouderbijdrage kan hierdoor laag worden gehouden waardoor ook de kinderen uit minderbedeelde gezinnen deel kunnen nemen aan de jeugdactiviteiten van de stichting. Alsof dat niet genoeg is, organiseert Maria de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Bovendien stimuleert zij jongeren om vrijwilligerswerk te doen en ondersteunt zij diverse activiteitengroepen. Ten slotte is zij initiatiefnemer en coördinator van de jaarlijkse schoonmaakavond. 

Foto's BON.