Datum: 22-10-2021 - 05:49
14
apr
'19
Raamwerk: Trainen van vaardigheden bij mensen met een beperking loont.
Geschreven door Raamwerk

Raamwerk: Trainen van vaardigheden bij mensen met een beperking loont.

Cliënten werken op de ‘Academie voor Zelfstandigheid’ bij Raamwerk aan zelfgekozen ontwikkelingsdoelen. Zoals bijvoorbeeld leren omgaan met geld, leren lezen of schrijven, zelf de wasmachine bedienen, leren koken of strijken. Op dinsdag 9 april verdedigde Janice Sandjojo haar proefschrift, ter verkrijging van de graad van Doctor aan de Universiteit Leiden...

De boodschap van Janice’ proefschrift; ‘Trainen van vaardigheden bij mensen met een beperking loont!’

De werkvorm die zij invoerde gebruikt Raamwerk voor de talentontwikkeling van haar studenten van de academie voor Zelfstandigheid. De Academie voor Zelfstandigheid is voor alle cliënten van Raamwerk, dus zowel voor mensen die bij Raamwerk o.a. in Noordwijkerhout wonen, als voor mensen die alleen dagbesteding volgen bij Raamwerk.

Een aantal cliënten (studenten) en trainers van de academie gingen naar Leiden om bij de verdediging van het proefschrift bij te wonen. Ze waren trots op Janice, en boden haar dan ook met veel enthousiasme een mooie bos bloemen aan.

Het promotieonderzoek van Janice Sandjojo werd mede mogelijk gemaakt door Raamwerk. Uit het onderzoek van Janice blijkt dat het werken aan zelfgekozen ontwikkelingsdoelen de ondersteuningsbehoefte van cliënten vermindert.

Ook komt uit het onderzoek van Janice een aantal zaken naar voren, die van belang zijn voor het bevorderen van de zelfstandigheid van mensen met een verstandelijke beperking (VB), namelijk:
-een goede communicatie en afstemming tussen alle betrokkenen
-een geïndividualiseerde aanpak
-het positief aanmoedigen van mensen met een verstandelijke beperking tijdens het leerproces
-het zoveel mogelijk laten uitvoeren door mensen met VB zelf.

De officiële titel van het proefschrift luidt:
- Turning disabilities into abilities
- Promoting self-management in people with intellectual disabilities

Foto PR.