Datum: 06-10-2022 - 15:46
27
mrt
'19
Officiële oplevering energiezuinige Padua huurwoning Remmerswaalstraat 15 De Zilk. (foto's)
Geschreven door Redactie BON
Foto's Redactie BON

Officiële oplevering energiezuinige Padua huurwoning Remmerswaalstraat 15 De Zilk. (foto's)

Op 1 november 2018 is in opdracht van eigenaar Woningstichting Sint Antonius van Padua de firma Ouwehand Bouw van start gegaan met de uitvoering een pilotproject, de energierenovatie van Remmerswaalstraat 15 in De Zilk, dit om de woning zo veel mogelijk CO2-neutraal te maken. Maandag 25 maart 2019 was de officiële oplevering in het bijzijn van vertegenwoordigers...

van alle betrokken partijen waaronder Sint Antonius van Padua, Ouwehand Bouw, Balanshuis en de wethouders Dennis Salman en Sjaak van den Berg namens de Gemeente Noordwijk. De kosten van het project zijn met 50% subsidie ondersteunt door de toenmalige Gemeente Noordwijkerhout. Op 1 april gaan de nieuwe bewoners, een gezin met drie kinderen, verhuizen naar deze energiezuinige woning.

De heer Tom Smeulders (Balanshuis) gaf een uitleg wat men de afgelopen maanden in de woning heeft gedaan en hoe alle nieuwe installaties werken. Het aanpassen van de bestaande woning in de Remmerswaalstraat naar een zogenaamde bijna CO2-neutrale woning, is een proef en zal samen met de nieuwe bewoners de komende tijd gemonitord worden en aan het eind van het jaar zal er bekeken worden wat de resultaten zijn van de energiebesparing.

De woning is gasloos geworden en daardoor is de gasketel vervangen door een warmtepomp en met een plafondverwarming (met rond 400 meter slang in plafond) in plaats van radiatoren. De nieuwe bewoners gaan dan ook inductie-koken en zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak van de woning. Tevens zijn afgelopen periode de nodige mutatiewerkzaamheden, zoals het verbeteren van de badkamer, keuken en het toilet uitgevoerd. De woning werd al in een eerder stadium geïsoleerd met dubbel glas en andere aanpassingen.

Alle gebouwen in Nederland moeten volgens de overheid in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat geldt dus ook voor de woningen van de Noordwijkerhoutse woningstichting en dat wordt nog een flinke uitdaging volgens Padua-bestuurder Merlien Welzijn. Veel bedrijven en ook Padua zijn op zoek naar de beste methodes om woningen aan te passen voor de toekomst.

De beste manier om dit te onderzoeken is door het uit te proberen: een zogenaamd pilot-project zoals nu in de Remmerswaalstraat. Samen met het adviesbureau en de aannemer heeft men gekeken wat voor de betreffende woning de beste maatregelen waren en zijn vervolgens tot uitvoering gebracht. Achteraf kan men nu door metingen vaststellen of de resultaten aan de verwachtingen voldoen.

Maar wat is een CO2- neutrale woning?
Voor iedere woning is een hoeveelheid energie nodig om de woning te verwarmen en voor bijvoorbeeld de koelkast, het maken van warm water en de televisie. Bij een CO2-neutrale woning wordt al die energie op duurzame wijze opgewekt. Dat kan zijn bij de woning zelf door zonnepanelen of warmte uit de lucht of de bodem.

Maar het kan ook zijn door CO2-neutrale energie opwekking via bijvoorbeeld windmolens en bio-energiecentrales. Deze energie kost veel geld en het is dus belangrijk om zo veel mogelijk energie te besparen door de woning te isoleren, zuinige installaties toe te passen maar ook door zuinig met energie om te gaan. 

Via een speciale website was de renovatie zelfs volgen, klik hier.

Foto's BON.