Datum: 06-08-2020 - 16:01
26
mrt
'19
Lezing over kledingproblemen bij mensen met autisme.
Geschreven door Patty van Amsterdam

Lezing over kledingproblemen bij mensen met autisme.

In juni 2018 ben ik, Patty van Amsterdam, afgestudeerd als autisme deskundige aan de RINO. Hiervoor heb ik een praktijkonderzoek gedaan naar kleding problemen bij mensen met autisme (en verstandelijke beperking). Met kleding problemen bedoel ik gedragingen als het scheuren van kleding, altijd het zelfde aan willen, bepaalde stoffen niet kunnen verdragen...

zich uitkleden op ongepaste momenten, frummelen aan kleding, niet passende combinaties (bij het weer/context dragen), obsessief ordenen en continue bevestiging zoeken of ze wel het goede aan hebben.

Toen ik in de praktijk hier mee te maken kreeg kon ik nergens literatuur over "kleding problemen" vinden. Het enige wat ik vond was zo'n beetje "sokken zonder naden en vermijd wollen truien" . Als de literatuur er niet is, hoe kom ik er achter wat de oorzaak is van het gedrag. En al weet ik de waarschijnlijke oorzaak, wat moet ik er vervolgens mee doen?

Ik heb enquêtes verspreid. Ongeveer 30 mensen die met "kleding problemen" te maken hadden hebben het ingevuld. Tot mijn verbazing waren er slechts 2 casussen die ik kon linken aan overgevoeligheid voor kleding materiaal; waar mensen vaak bij "kleding-problemen" bij ASS aan denken.

Toen ik de andere mogelijke oorzaken ging analyseren kon ik dit vrijwel onder 1 begrip wegschuiven. Hier ben ik vervolgens verder op gaan onderzoeken, kon ik gedrag door gaan verklaren en adviezen geven.

Nieuwsgierig geworden? En wil jij weten wat voor een product ik heb ontwikkeld om achter de oorzaak van het gedrag te komen? Meld je dan aan! De lezing wordt wordt op woensdag 3 april gehouden in het gebouw van X-out aan de Viaductweg 50 en de aanvang is 19.00 uur. Toegang is gratis, aanmelden verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hopelijk tot 3 april,

Patty van Amsterdam