Datum: 24-05-2019 - 10:09
07
mrt
'19
Het Panamese hulpverleningsproject Leonard van Leeuwen (12: 'Bijgeloof')
Geschreven door Redactie BON en Leonard van Leeuwen

Het Panamese hulpverleningsproject Leonard van Leeuwen (12: 'Bijgeloof')

Zoals veel van jullie wel door eerdere berichtgevingen zullen weten verblijf ik, Leonard van Leeuwen uit Noordwijkerhout, tijdens onze winter in het tropische en warme Panama. Ik woon daar in het dorpje Cerro Plata bij padre Roberto. Deze bijzondere Panamese man is na jaren werkzaam te zijn geweest in de katholieke kerk, zijn eigen weg gegaan en geeft nu leiding aan een reeks...

van projecten die de armsten meer kans op een menswaardiger leven bieden. Afgelopen jaar zijn wij gestuit op een vallei waar we 12 indiaanse families onder erbarmelijke omstandigheden werden aantroffen. We besloten om direct hulp te bieden. Een 5 jaar durend project waarvan we nu het tweede jaar gaat starten.

Volg ons op Facebook https://www.facebook.com/ChallengeOfPanama/ en vul het donatieformulier in of doneer rechtstreeks op https://www.doneeractie.nl/challenge-of-panama-steun-deze-kinderen/-4738. Van Blik Op Noordwijkerhout heb ik de gelegenheid gekregen om regelmatig verslag te doen. 

Update 7 maart - 12: 'Bijgeloof'.

Als er op een dag bij een medewerkster van padre Roberto een nichtje komt logeren, denkt niemand dat dit gaat leiden tot een "klein" drama!! Haar moeder is zwakbegaafd en heeft nog 6 kinderen. Het nichtje flipt volledig en er wordt gedacht dat de duivel bezit van haar heeft genomen. Misschien moet er een speciale priester bij gehaald worden.

Als het nog verder uit de hand dreigt te lopen, wordt er op advies van Roberto gelukkig "gewone" hulp ingeroepen. Maar de ziekenwagen weigert haar en uiteindelijk brengt de politie haar naar het ziekenhuis begeleid door Cristina, onze medewerkster. Na geruime tijd moet een psychiatrisch onderzoek een rechter gaan helpen om een oplossing te vinden.

In de tussentijd moet Cristina bij haar nichtje blijven omdat haar moeder die verantwoordelijkheid niet aan kan. Bovendien heeft ze problemen met weer een zwangerschap. Na een aantal dagen wordt er toch een priester ingehuurd!!! Zonder zichtbaar resultaat. 

Na nog meer dagen wachten, moet er een hersenscan gemaakt worden, en ondertussen is het Cristina verplicht bij haar nichtje te blijven. Ze slaapt nu al 4 weken in een stoel!! Onvoorstelbaar hoe anders een samenleving in georganiseerd kan zijn.

Groetjes,
Leonard van Leeuwen /Ome Co

Klik hier voor deel 11: Zomerschool.

Klik hier voor deel 9 en 10: Hulp bieden.

Klik hier voor deel 8: Kippendieven.

Klik hier voor deel 7: Wereldjongeren bezoeken projecten padre Roberto.

Klik hier voor deel 6: De bouw van een broedmachine.


Klik hier voor deel 5: Werken en leren, een tweede kans.


Klik hier voor deel 4: Eerste bezoek aan Corral de Piedra.


Klik hier voor deel 3: terug in Panama.


Klik hier voor deel 2: actiedag Witte Kerk.


Klik hier voor deel 1: de aankondiging.

Foto's PR. Filmpje van de omgeving + spelletje.