Datum: 22-10-2021 - 05:24
07
mrt
'19
Erkenning mantelzorgvriendelijk werken  voor 10 Noordwijk(erhout)se werkgevers.
Geschreven door Gemeente Noordwijk

Erkenning mantelzorgvriendelijk werken voor 10 Noordwijk(erhout)se werkgevers.

Op maandag 11 maart 2019 ontvangen 10 Noordwijk(erhout)se werkgevers in Grand Hotel Huis ter Duin de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk.’ Een nieuw succes in een regionaal project. Wethouders Roberto ter Hark (Economie) en Dennis Salman (Zorg) reiken de Erkenningen uit aan: Azzurro, Broekhof, De Kindervilla, Dirk, Gezondheidscentrum Wantveld...

Groot Hoogwaak, ’s Heeren Loo, Huis ter Duin, Raamwerk en Zwembad Binnenzee.

Deze werkgevers hebben een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Ze helpen hun werkende mantelzorgers bij het realiseren van een goede werk-mantelzorgbalans. Ze onderkennen dat zij als werkgever oog moeten hebben voor de mantelzorgtaken van hun medewerkers.

Recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau toont aan dat 71% van de mantelzorgers een hoge werkdruk ervaart door het combineren van werk en mantelzorg. Op dit moment is 1 op de 5 werknemers in Nederland mantelzorger (SCP, 2017). In de zorg verleent al 1 op de 4 werknemers naast hun baan mantelzorg.

De komende jaren zal de vraag naar mantelzorg alleen maar toenemen. Volgens het SCP heeft 83% van de mantelzorgers betaald werk. Het is daarom belangrijk goede mogelijkheden te bieden om werk en mantelzorg te combineren.

Wethouder Dennis Salman (Zorg): “Werkgevers vragen zich terecht af hoe zij nu en in de toekomst werknemers met mantelzorgtaken vitaal en inzetbaar houden. Ik zie dat als een maatschappelijk en gemeenschappelijk vraagstuk waar gemeente en werkgevers samen hun schouders onder zetten.”

Wethouder Roberto ter Hark (Economie): “Dit hoort bij goed werkgeverschap. De erkenning is betekenisvol in een tijd dat steeds meer mensen letten op wat een werkgever in huis heeft op dit gebied want steeds meer werkenden krijgen privé te maken met mantelzorg en dan is het fijn te weten dat de werkgever er oog voor heeft en dat er afspraken gemaakt kunnen worden.”

Gemeente Noordwijk trekt samen op met gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen in het stimuleren van werkgevers in mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. In dit project worden werkgevers geënthousiasmeerd, geïnformeerd en ondersteund om hun werkende mantelzorgers te helpen bij het realiseren van een goede werkmantelzorgbalans. Ondertussen nemen 16 organisaties deel aan het project, waarvan 10 organisaties in Noordwijk/Noordwijkerhout.