Datum: 19-09-2020 - 17:50
27
feb
'19
TU Delft studenten Bart van de Krol en Leanne van Bentem gaan voor het wereldrecord snelfietsen.
Geschreven door Human Power Team

TU Delft studenten Bart van de Krol en Leanne van Bentem gaan voor het wereldrecord snelfietsen.

Bart van de Krol (22) en Leanne van Bentem (22) uit Noordwijkerhout maken deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dinsdag 26 februari hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september...

het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada. Bart is een van de Aerodynamics Engineers van het team. Hij ontwerpt met name de buitenste vorm van de fiets, om zo de luchtweerstand zo laag mogelijk te laten zijn. “Dit is belangrijk aangezien op topsnelheid ongeveer 80% van onze weerstand, luchtweerstand is.”, vertelt Bart. Leanne is de Chief Operations van het team. Zij is verantwoordelijk voor de relaties met bedrijven en houdt zich ook bezig met de uitstraling van het team.

Hightech fiets
Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. “Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente.”, legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. “Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen we dit door een mini cameraatje achterop de kap.”

De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

Vrouwen record
In september 2019 zal het team deelnemen aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. “In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van 10 kilometer lang: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen.” vertelt Britt Krabbenborg, de Teammanager van het Human Power Team. “Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging.”

De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC. Met haar ervaring en enthousiasme zal ze aankomende race voor het ultieme doel, een wereldrecord, gaan. Rosa heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs op de wereldkampioenschappen geroeid. Ook zij hoopt tijdens de race een wereldrecord te fietsen.

Het Human Power Team
Het Human Power Team is een studententeam dat er sinds 2010 ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen. Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar lang hun studie op stop zetten om zo hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.

Klik hier voor de promo-video van de Velox 9.

Foto Bas de Meijer
Leanne (helemaal links), Bart (derde vanaf link, achterste rij).